Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: R. Fico: Vyrovnaný rozpočet príde, po splnení priorít vlády

Na archívnej snímke premiér Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Keďže sú priority od začiatku dohodnuté, nie sú podľa premiéra predmetom sporov. Z vyrovnaného hospodárenia netreba robiť posvätnú kravu, myslí si Robert Fico.

Bratislava 9. januára (TASR) – Aj keď vyrovnaný rozpočet je naplánovaný až na rok 2019, Slovensko má deficit plne pod kontrolou a plní všetky pravidlá. Z vyrovnaného hospodárenia netreba robiť "posvätnú kravu", myslí si premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Myslím si, že vyrovnaný rozpočet by mal prísť vtedy, keď si povieme, že sme naplnili určité priority, ktoré v tomto štáte potrebujeme a ktoré niekedy napĺňame aj na úkor deficitu," uviedol v rozhovore pre TASR predseda vlády.

Deficit verejných financií má podľa schváleného rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2018 na úroveň 0,44 % a v roku 2019 sa očakáva rozpočtový prebytok vo výške 0,16 % HDP.



Tempo dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu je podľa Fica vec plánovania a nemôže byť dosiahnutý za každú cenu. "Môžeme povedať, že na budúci rok bude vyrovnaný rozpočet, ale potom povieme ministrovi zdravotníctva Druckerovi, že nebude mať 70 miliónov eur na opravu urgentných príjmov, povieme ministrovi školstva Plavčanovi, že nebude mať peniaze na zvyšovanie platov učiteľov, a takto by som mohol pokračovať. Vyrovnaný rozpočet áno, ale tempo a stratégia, ako ho dosiahnuť, musí podliehať napĺňaniu priorít tohto štátu," zdôraznil.

Dohoda na programových prioritách novej vládnej koalície vznikla hneď na začiatku a tieto boli následne naplno prenesené aj do programového vyhlásenia vlády, pripomenul premiér. Keďže sú priority od začiatku dohodnuté, nie sú podľa neho predmetom sporov.

"Jasné, že sú odborné diskusie, téma zvyšovania minimálnej mzdy a podobne, ale, našťastie, a tu chcem poďakovať koaličným partnerom, necítim žiadne rozpory. Ani nevidím témy, ktoré by nás mali nejako významne rozdeľovať," dodal predseda vlády.