Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Firmy by mali čeliť len minimálnej trestnoprávnej zodpovednosti

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Dohodli sa na tom zástupcovia vlády so zamestnávateľmi na dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja.

Bratislava 8. júla (TASR) – Trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb na Slovensku by mala byť len minimálna. Dohodli sa na tom zástupcovia vlády so zamestnávateľmi na dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja. Dôvodom sú obavy z jej zneužívania na konkurenčný boj medzi podnikateľmi.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) upozornil, že na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti pre firmy na Slovensku veľmi tlačí najmä Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

"Prisľúbili sme dnes zamestnávateľom, že sa chceme venovať v tomto okamihu len minimálnym požiadavkám medzinárodných organizácií, pretože samotné spracovanie tohto návrhu bude pomerne komplikované. A potom, keď prax v budúcnosti ukáže, že to pomáha alebo nepomáha, môžeme sa vrátiť k určitým modifikáciám tohto zákona. Ale bude to v spolupráci so sociálnymi partnermi," informoval na tlačovej konferencii po rokovaní.

Zamestnávatelia presadzujú, aby sa tento zákon prijal len v nevyhnutnom rozsahu potrebnom pre medzinárodné právo. "Zamestnávatelia ako dôležitý faktor hospodárskeho života na Slovensku sú v tejto zodpovednej úlohe neraz vystavení ťažkým rozhodnutiam a nejaká trestnoprávna zodpovednosť nad rámec ich môže odrádzať a demotivovať, a to by sme asi na Slovensku nechceli," zdôvodnil prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský.



Pre podnikanie by podľa neho mali platiť predovšetkým ekonomické zákony a nástroje a právo by sa malo využívať iba ako krajný prostriedok na tých, ktorí podnikanie zneužívajú a nedodržiavajú zákony. "Myslím si, že väčšina podnikateľov nie je takých, a preto ich musíme chrániť. Takže sa prikláňame k tomu, že trestnoprávna zodpovednosť by mala byť minimálna, aby nebola zneužitá," zdôraznil Malatinský.

Pripomienku zamestnávateľov, že trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb môže byť zneužívaná ako nástroj v konkurenčnom súboji, považuje Fico za oprávnenú. Hoci to podľa neho platí napríklad aj pri dvoch susedoch so zlými vzájomnými vzťahmi, pri podnikateľoch to vníma ako komplikovanejšie. "Firmy disponujú často významnými finančnými zdrojmi a právnickými kapacitami, ktoré umožňujú podávať kvalifikované návrhy, ktoré môžu viesť k likvidácii iných firiem, k vytváraniu zlého mena," vysvetlil.



K predloženiu návrhu zákona o trestnoprávnej zodpovednosti preto nepôjde vláda "od stola", ale bude výsledkom dohody medzi všetkými sociálnymi partnermi. Legislatívny návrh má byť hotový do 31. decembra tohto roka. "Pod minimálnymi požiadavkami rozumieme to, že sa stanoví okruh trestných činov, na ktoré by sa trestnoprávna zodpovednosť právnických subjektov vzťahovala," uzavrel premiér.