Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

R. Gualtieri: Pokles HDP Talianska v tomto roku o 6 % je reálny

Talianska vlajka visí z okna budovy francúzskeho veľvyslanectva v Ríme v piatok 27. marca 2020. V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 919 ľudí. Je to najvyšší denný nárast od začiatku vypuknutia pandémie. Foto: TASR/AP

Minister tiež povedal, že použitie európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) na boj proti kríze spojenej s infekčnou chorobou nie je v súčasných podmienkach možnou voľbou.

Rím 1. apríla (TASR) - Taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri v stredu v rozhovore pre denník Il Fatto Quotidiano uviedol, že prognóza lobistickej podnikateľskej skupiny, ktorá predpovedá krajine v tomto roku pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o 6 % v dôsledku pandémie nového koronavírusu, je realistická.

"Bohužiaľ, odhady sú realistické. Zároveň však môžeme povedať, že (talianska ekonomika) sa môže sústrediť na prudký odraz," vyhlásil Gualtieri pre Il Fatto Quotidiano.

Minister tiež povedal, že použitie európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) na boj proti kríze spojenej s infekčnou chorobou nie je v súčasných podmienkach možnou voľbou. Podľa neho Európa potrebuje spoločnú fiškálnu politiku, ako aj "nové riešenia na formulovanie primeranej spoločnej odpovede".