Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

R. KOPÁL: Väčšiu šancu zarobiť mali tí, ktorí investovali do firiem

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa riaditeľa Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál v časoch kupónovej privatizácie medzi zaujímavé patrili napríklad bankové tituly.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Hoci občania nespomínajú na kupónovú privatizáciu v dobrom, našli sa akcie, ktoré sa oplatilo vlastniť. "Keď sa robili štatistiky úspešnosti, tak paradoxne nevyšlo, že najlepší výnos z kupónovej privatizácie dosiahol ten, kto investoval v prvom kole. Paradoxne vyšlo, že najlepšia investícia bola do SES Tlmače, ktoré sa dali kúpiť až v treťom kole," priblížil riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál, ktorá má aj osobnú skúsenosť s investovaním počas kupónovej privatizácie.

"Spravili sme v rodine diverzifikáciu, teda jeden člen rodiny investoval do fondov, druhý čisto do domácich akcií a jeden do českých spoločností, a nakoniec sa ukázalo, že investícia do fondov bola stratová, lebo to bol PSIPS v Banskej Bystrici, ktorý bol vytunelovaný. A naopak, investícia do akcií priniesla zhodnotenie, najlepšie to bolo do českých akcií," opísal Kopál.

Podľa neho mali väčšiu šancu niečo zarobiť tí, ktorí investovali do spoločností priamo, a nie prostredníctvom fondov, ktoré vznikali. "Množstvo fondov sa nesústredilo na zhodnocovanie, ale na tunelovanie. Drobní investori, ktorí investovali cez fondy, boli výrazne poškodení neprofesionálnou správou, ktorá bola sčasti neprofesionálna a sčasti bola možno vedome vedená do úpadku," myslí si Kopál.

Aj v súčasnosti sa pritom ešte nájdu akcie z čias kupónovej privatizácie, ktoré občanom môžu priniesť dividendy. Patria medzi ne napríklad akcie VÚB, Slovnaftu či Železiarní Podbrezová. "Je ich veľmi málo, ale napriek tomu sa zopár nájde. Do dnešných dní zostalo možno tri až päť titulov, ktoré sa obchodujú a prinášajú dividendové výnosy," priblížil Kopál.

Podľa neho v časoch kupónovej privatizácie medzi zaujímavé patrili napríklad bankové tituly. "Hoci bolo privatizovaných málo bánk, ale tie, ktoré boli a prežili do dnešných dní, sa aj dnes radia k zaujímavým investičným príležitostiam. Ide o VÚB napríklad. Ak hovoríme o ďalších tituloch, tak Slovakofarma, Slovnaft či Železiarne Podbrezová pravidelne vyplácali dividendu akcionárom," dodal Kopál.