Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

R. Raši: Do Izraela a USA posielame ďalšie inovatívne firmy

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Foto: TASR/Martin Baumann

Budúci týždeň odlieta šesť firiem do izraelského Tel Avivu, kde absolvujú trojmesačný tréningový akceleračný program Innovation Leaders Open Gate, aby tam zdokonalili svoje inovatívne riešenia.

Bratislava 16. januára (TASR) - Zvýšenie využitia kapacity elektrovozidiel, zlepšenie služieb zákazníkom prostredníctvom smart zariadení na diaľku, detekcia objektov využitím umelej inteligencie či aplikácia poskytujúca využitie rozšírenej reality v dynamizovaní umeleckých diel, to sú štyri zo šiestich projektov slovenských startupov, ktoré Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) podporil v rámci výziev zameraných na inovačný ekosystém na Slovensku. Uviedol to na brífingu vicepremiér Richard Raši (Smer-SD).

Budúci týždeň podľa Rašiho odlieta šesť firiem do izraelského Tel Avivu, kde absolvujú trojmesačný tréningový akceleračný program Innovation Leaders Open Gate, aby tam zdokonalili svoje inovatívne riešenia.

Raši pripomenul, že ÚPVII ešte koncom júna minulého roka zverejnil dve dvojfázové výzvy na podporu inovačných zoskupení a inovatívnych firiem v celkovej výške 830.000 eur. Uspelo v nich šesť slovenských startupov, zameraných na oblasť Priemyslu 4.0 a biotechnológie, ktoré odcestujú na akceleračný program ILOG do Izraela. Dva, orientované na informačné a komunikačné technológie a energetiku, sa zúčastnia na akceleračnom programe Smart City Works v USA koncom marca.

"Technologickí experti v Izraeli pomôžu našim firmám a startupom pripraviť biznis plán i marketingovú stratégiu, no najmä posúdia inovatívnosť ich riešení. Výhodou je, že ide o krajinu s najvyššou inovačnou výkonnosťou, takže ponúka bohatú sieť kontaktov, skúsených školiteľov, know-how na tvorbu a rozvoj biznis modelov. Som presvedčený o tom, že sa takto naše firmy budú schopné uplatniť aj na zahraničných trhoch," zdôraznil Raši.

Upozornil na to, že polovicu z týchto úspešných firiem identifikovalo na slovenskom trhu inovačné zoskupenie Perry Talents. Tento podnikateľský akcelerátor, ktorý na Slovensku vyhľadáva perspektívne startupy, podporil ÚPVII v rámci prvej fázy dvojfázovej výzvy v lete minulý rok.

Vo výzvach uspeli v oblasti Priemyslu 4.0 firmy – Mymedia, s. r. o., Bratislava, FaceMedia SK, s. r. o., Vranov nad Topľou a Akul Story, s. r. o., Dolný Kubín, Tirn Technology, s. r. o., Trnava, Spade Group, s. r. o., Bratislava. V oblasti biotechnológie je to spoločnosť Healthclip, s. r. o., Bratislava, energetiku reprezentuje spoločnosť PowereX, j. s. a, Bratislava a informačno-komunikačné technológie firma Starts, s. r. o., Bratislava.

Spoločnosť Akul Story, zaoberajúca sa marketingom a organizovaním výstav umeleckých diel, odlieta do izraelského akcelerátora rozvíjať aplikáciu Augmented reality, ktorá poskytuje využitie rozšírenej reality v umení a dynamizovanie statických umeleckých diel.

Technologická spoločnosť s know-how v oblasti vývoja vozidiel a elektromobility Tirn Technology zaujala izraelských expertov projektom Electroad, ktorý zvyšuje využitie kapacity elektrických vozidiel, eliminuje strach z dojazdu a ponúka komfort pre ich šoférov. Ide o softvérové riešenie, unikátne vďaka precíznej predikcii dojazdu, spotrebe a cene jazdy prispôsobené pre akýkoľvek elektromobil.

Spoločnosť PowereX, podporujúca energetickú efektívnosť, presvedčila medzinárodnú porotu projektom Peer-to-peer energy sharing (deľba elektrickej energie), s ktorým odlieta na akceleračný pobyt do americkej Virgínie. Cieľom je prepojiť všetkých aktérov na trhu s energiou do nového energetického ekosystému, ktorý podporuje energeticky efektívne správanie.

Produkčno-technologická spoločnosť Spade Group Bratislava odlieta do Tel Avivu s víťazným projektom HelpPoint. Ide o službu spočívajúcu v interaktívnej komunikácii na diaľku. Cieľom je zlepšiť služby zákazníkom spočívajúce v poskytovaní poradenstva a riešení akýchkoľvek problémov cez smart zariadenia.

Raši dodal, že ÚPVII naďalej eviduje veľký záujem zo strany slovenských startupov, firiem a akcelerátorov o túto formu podpory, preto minulý týždeň opäť vyhlásil ďalšie dve dvojfázové výzvy vo  výške 830.000 eur. Záujemcovia sa môžu prihlásiť v prvej fáze do 2. marca 2020 a v druhej fáze do 30. júna 2020. Výzva je zverejnená na www.vicepremier.gov.sk/aktuality/investicie/dvojfazove-vyzvy-na-podpo ru-inovacii/