Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

R. Raši: Do regiónov plánujeme presunúť čo najviac financií

Na archívnej snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR Martin Bauman

V súvislosti s regiónmi minister Richard Raši uviedol, že plánuje podporovať namiesto proúradníckeho prístupu proklientsky prístup.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR plánuje presunúť do regiónov čo najviac financií, a to v objeme, v akom ich dokážu absorbovať. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii rezortný minister Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že chce taktiež vytvoriť mapu verejných investícií.

V súvislosti s regiónmi Raši uviedol, že plánuje podporovať namiesto proúradníckeho prístupu proklientsky prístup. "Chceme v našich regiónoch nahradiť eurofondovú depresiu eurofondovou revolúciou. Samosprávy a regióny si budú môcť samy určiť, na aké projekty chcú financie," dodal s tým, že chce urobiť všetko pre to, aby sankcia bola poslednou možnosťou. Programové vyhlásenie vlády (PVV) rezort chápe ako vládnu stratégiu vyrovnania regionálnych rozdielov.

Minister plánuje taktiež výrazné zmeny vo verejnom obstarávaní (VO), ktoré chce robiť férovo a transparentne tak, ako vyžaduje Európska únia (EÚ). Dodal, že rezort nechce vytvárať podmienky, v ktorých sú eurofondy na Slovensku nečerpateľné pre VO a byrokratickú záťaž.



Raši avizoval aj zriadenie mapy verejných investícií, ktorú by mal predstaviť v 1. polroku budúceho roka. "Chceme, aby každé mesto a obec vedeli, aké projekty môžu čerpať z plánu obnovy, eurofondov, dotácií, a aby každý vedel, čo nám v akej časti Slovenska chýba," uviedol Raši. Postupovať chce na základe dvoch kľúčových prístupov. Žiadne rozhodnutia by podľa neho nemali byť vykonané bez diskusie s tými, ktorých sa to bude týkať. Chýbať by nemala ani podpora, či už finančná alebo metodická.

Jednou z priorít je podľa ministra aj nadviazanie na národnú koncepciu budovania vodovodov a kanalizácií. "Verím, že keď zvládneme kanalizáciu, zvládneme aj informatizáciu. Prístup k internetu by nemal byť výnimočnosťou. Chceme bojovať s digitálnou chudobou a na to potrebujeme, aby tí, čo si ho nemôžu dovoliť, dostali poukážky a tam, kde internet nie je, aby sa natiahol pevnou sieťou," uviedol.

Rezort vníma podľa Rašiho pohraničie ako atraktívnu vstupnú bránu, preto chce pripraviť jeho koordinovaný rozvoj, ako aj zaviesť regionálny index, ktorý bude hovoriť o zamestnanosti, dopravnej infraštruktúre či dostupnosti zdravotníckych zariadení.