Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

R. Raši: Hybridný boj je bežnou súčasťou vojenských stratégií

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši uviedol, že je potrebné, aby každá organizácia, jednotlivci, poznali riziká, ktoré im hrozia.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Hybridný boj je bežnou súčasťou vojenských stratégií, prakticky každý deň sa stretávame s informáciou o novej kybernetickej hrozbe, útoku či úniku informácií. Je potrebné, aby každá organizácia, jednotlivci, poznali riziká, ktoré im hrozia. Povedal to v stredu vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) na úvod prvého slovensko-izraelského seminára o kybernetickej bezpečnosti.

SR prijala zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorá definuje povinnosti prevádzkovateľov základných digitálnych služieb a určuje, ktoré orgány štátnej správy sú zodpovedné za stanovenie bezpečnostných požiadaviek vo svojom sektore, pokračoval vicepremiér. „Kostru kybernetickej bezpečnosti v SR tvorí Národný bezpečnostný úrad, Slovenská informačná služba, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby,“ povedal s tým, že spolupracujú a vytvárajú kybernetickú bezpečnosť na legislatívnej, operatívnej a technickej úrovni. Spolupráca je kľúčová na všetkých úrovniach, s privátnou sférou, akademickým sektorom, ale aj na medzinárodnej úrovni v rámci EÚ, NATO a s ďalšími partnermi, dodal.

Veľvyslanec štátu Izrael v SR Zvi Aviner Vapni uviedol, že kybernetická hrozba sa týka každého a nepozná hranice. Toto je budúcnosť vojny, ktorá sa nebude viesť konvenčnými prostriedkami, ale hackeri pri počítačoch budú ničiť infraštruktúru. Preto je dôležité byť informovaný, spolupracovať a zdieľať dobrú prax, zdôraznil diplomat.

Cieľom podujatia je spojiť izraelských expertov na kybernetickú bezpečnosť so slovenskými firmami a otvoriť potenciál možnej spolupráce. Za izraelskú stranu sa zúčastňujú zástupcovia spoločností Check Point, Verint Systems, BGProtect a Cyber Gym.