Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

R. Raši: Národný investičný plán vytvorí plán investičných projektov

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa Rašiho je dôležité, že dokument definuje kľúčové investičné projekty do roku 2030 tak, aby boli naplnené strategické priority Slovenska.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Národný investičný plán (NIP) vytvorí stabilný plán investičných projektov, bude nástrojom komunikácie vlády s rezortmi, so súkromnými subjektmi. Povedal v stredu vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Vláda schválila pilotnú verziu návrhu Národného investičného plánu SR na roky 2018-2030.

Podľa neho je dôležité, že dokument definuje kľúčové investičné projekty do roku 2030 tak, aby boli naplnené strategické priority Slovenska. "Pilotnú verziu predkladáme aj preto, lebo niektoré finančné nároky na investície do roka 2030 budú doplnené po doplnení a dokončení niektorých stratégií, napr. vzdelávacej, environmentálnej či hospodárskej," priblížil Raši s tým, že NIP presahuje klasický volebný cyklus. K jeho finančnému rámcu uviedol, že pre 82 projektov je to predbežne vyše 26 miliárd eur do roka 2030.

NIP sa týka dopravy, energetiky, informatizácie a elektronických komunikácií, vzdelávania, výskumu a inovácií. Ďalej sú to zdravotníctvo, životné prostredie, poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo, sociálna inklúzia a zamestnanosť a regionálny rozvoj.

V rozsiahlom materiáli sú charakteristiky súčasného stavu a želaného stavu v jednotlivých sektoroch v roku 2030, ďalej kľúčové investičné programy a projekty zamerané na podporu budovania zeleného, inkluzívneho a inteligentného hospodárstva.

Za novinku v NIP považuje odhad investičnej medzery. "Ukazujeme, kde sa SR nachádza, koľko dáva v jednotlivej priorite, napríklad na ktorý druh dopravy. Hovorí o tom, aký je priemer Európskej únie, či dávame na daný druh priority viac či menej peňazí, a kam by sme mali smerovať," konkretizoval na príklade dopravy. Dodal, že Slovensko rieši svoju základnú infraštruktúru, ktoré už majú niektoré štáty vybudovanú.

Pripomenul, že na základe Vízie stratégie a rozvoja SR bude NIP doplnený a upravený do definitívnej podoby. Víziu má predložiť Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu vládnemu kabinetu do apríla 2019. Slovensko má vyše 200 rozličných sektorových stratégií na riešenie problémov a ÚPVII vytvára jednu stratégiu, do ktorej vyberá z nich to nevyhnutné, uzavrel vicepremiér.