Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

R. Raši prijal ministra pre umelú inteligenciu zo SAE

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Foto: TASR - Pavol Zachar

Delegácia zo SAE vedená ministrom je na dvojdňovej návšteve SR.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) prijal v utorok ministra pre umelú inteligenciu zo Spojených arabských emirátov (SAE) Umara Ulamáoa s cieľom pokračovať v spolupráci a prehĺbiť doterajšie diskusie vysokých predstaviteľov a expertov SAE s úradom vicepremiéra. Médiá o tom informoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Delegácia zo SAE vedená ministrom je na dvojdňovej návšteve SR. "Naším cieľom je zúročiť doterajšie stretnutia a výmeny skúseností v oblasti umelej inteligencie, podpory startupov a smart cities riešení a priniesť konkrétnu podobu vzájomnej spolupráce s predstaviteľmi emirátov," povedal Raši.

ÚPVII informoval o tom, že obaja predstavitelia uvítali prehlbujúcu sa spoluprácu a dohodli sa na podpise memoranda o porozumení a vytvorení výboru pre umelú inteligenciu zloženého z odborníkov na oboch stranách.

Následne sa delegácia stretla za rokovacím stolom s expertmi výskumných inštitúcií a súkromných spoločností združených v Slovenskom centre pre výskum umelej inteligencie – slovak.AI, kde jej členovia prezentovali svoje aktivity a existujúce AI riešenia.

Ďalšie kroky delegácie budú smerovať do Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) aj do Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Generálny riaditeľ NASES Peter Ďurica povedal, že im vysvetlia procesy a ich prínosy v pripravovaných projektoch, ktoré majú uľahčiť ľuďom prístup k elektronickým službám štátu, ako aj zatraktívniť ich dizajn a zjednodušiť používanie.

"Témou stretnutia bude aj Mobilné ID, mobilná elektronická schránka, ale aj platby za elektronické služby prostredníctvom smartfónu," avizoval. Súčasťou prezentácie je plánovaná praktická ukážka životných situácií na portáli slovensko.sk a úradného doručovania do elektronickej schránky. Prínos elektronizácie zdravotníctva pre lekárov aj pacientov, najmä projekt ezdravie, plánuje prezentovať generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. "Slovensko je lídrom v tejto oblasti spomedzi okolitých krajín," pripomenul.

Stretnutie vicepremiéra Rašiho s ministrom pre umelú inteligenciu zo SAE Umarom Ulamáom je pokračovaním spolupráce s emirátmi, ktorú inicioval začiatkom tohto roka podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu vystúpením na svetovom vládnom samite v Dubaji. SAE sú prvou krajinou na svete, ktorá založila ministerstvo pre umelú inteligenciu.