Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

R. Sulík rokoval s M. Schramböckovou o ropovode aj o Mochovciach

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR -Jaroslav Novák

Ministri na stretnutí hovorili aj o projekte ropovodu Bratislava-Schwechat.

Bratislava 17. júna (TASR) – Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) rokoval s rakúskou ministerkou pre digitálne a hospodárske záležitosti Margarete Schramböckovou o rozvoji bilaterálnych vzťahov, projekte ropovodu Bratislava-Schwechat a o dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce. Išlo o prvé stretnutie Sulíka s rakúskou rezortnou kolegyňou, informoval o tom v stredu rezort hospodárstva.

Vicepremiér na rokovaní uviedol, že Slovensko chápe obavy Rakúska z dostavby 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Ubezpečil rakúskych partnerov, že na bezpečnosť jadrovej elektrárne a obyvateľov dohliada Úrad jadrového dozoru SR ako najväčšia a medzinárodne uznávaná autorita v tejto oblasti a ten nepovolí uvádzanie jadrového zariadenia do prevádzky, pokiaľ nebudú splnené všetky zákonné a bezpečnostné požiadavky.

Ministri na stretnutí hovorili aj o projekte ropovodu Bratislava-Schwechat. V tejto súvislosti Sulík rakúsku kolegyňu informoval o tom, že "ministerstvo hospodárstva je proti trasovaniu ropovodu Bratislava-Schwechat cez Žitný ostrov, a to práve pre ochranu životného prostredia a podzemných vôd". Minister ďalej uviedol, že rezort je pripravený pozitívne pristúpiť k akémukoľvek variantu realizácie tohto projektu, ak splní kritériá na ochranu životného prostredia.

Vzťahy Slovenska a Rakúska majú dlhoročnú tradíciu, bilaterálne ekonomické vzťahy sú na vysokej úrovni a krajiny intenzívne spolupracujú vo viacerých hospodárskych oblastiach, zhodli sa ministri na rokovaní. Z hľadiska objemu obchodnej výmeny je Rakúsko šiestym najväčším obchodným partnerom Slovenska. "Rezort hospodárstva sa počas pandémie snažil podporovať vzájomné obchodné vzťahy aj tým, že veľmi promptne vybavoval povolenia pre manažérov a zamestnancov rakúskych firiem pre vstup na územie SR bez nutnosti absolvovania karantény," uviedol Sulík.

Ministri v súvislosti s krízou COVID-19 hovorili aj o očakávaných negatívnych dosahoch na hospodárstvo. Sulík zdôraznil, že situáciu po pandémii je možné využiť ako šancu na progresívne reformy. Keďže Rakúsko patrí k obľúbeným dovolenkovým destináciám Slovákov, rakúska ministerka na stretnutí informovala o celoplošnom testovaní pracovníkov v oblasti turizmu na nový koronavírus.