Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

R.Sulík: To, čo treba na Slovensku spraviť, je poctivá reforma odvodov

Richard Sulík Foto: TASR

V tejto súvislosti je podľa neho absolútne nepochopiteľné, prečo minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a súčasná vláda navrhuje stále nové záťaže pre ľudí, ktorí tvoria hodnoty.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Ekonomika Slovenska rastie, čo je objektívny fakt a rastú aj platy ľudí. To podľa predsedu opozičnej SaS a europoslanca Richarda Sulíka znamená, že štát vyberá čoraz viac daní.

V tejto súvislosti je podľa neho absolútne nepochopiteľné, prečo minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a súčasná vláda navrhuje stále nové záťaže pre ľudí, ktorí tvoria hodnoty. Aktuálne je to zvýšenie stropu pre platenie odvodov. "V zásade nesúhlasíme s tým, že tí, ktorí tvoria hodnoty v našej krajine, sú žmýkaní stále viac a viac," zdôraznil Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

Pritom to, čo treba na Slovensku spraviť, je podľa Sulíka poctivá reforma odvodov, ktorá spočíva v tom, že bude jeden spoločný vymeriavací základ, jeden spoločný strop, jedna sadzba a všetky príjmy by boli zahrnuté do tohto spoločného vymeriavacieho základu. Tým pádom by podľa neho bolo možné, aby bol vymeriavací základ výrazne nižší.

V rámci zmien, ktoré súčasná vláda pripravuje, spomenul poslanec SaS Jozef Mihál napríklad aj zavedenie dane z poistenia vo výške 8 %. "To znamená, že ľudia budú platiť vyššie poistky bytu, domu, majetku či za auto. Budú veľmi nepríjemne prekvapení," upozornil Mihál.