Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Sulík víta verdikt, že Nemci porušili pri minimálnej mzde predpisy

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR

Podľa Európskej komisie Nemecko zákonom o minimálnej mzde porušilo predpisy EÚ.


Bratislava 21. mája (TASR) - Poslanec Európskeho parlamentu (EP) a predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík víta verdikt Európskej komisie (EK) o tom, že Nemecko zákonom o minimálnej mzde porušilo predpisy EÚ. Informovala dnes hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková v reakcii na stredajšie (20. 5.) informácie EK o konaní proti Nemecku v súvislosti s uplatňovaním zákona o minimálnej mzde v doprave.

EK 20. mája 2015 v správe pre médiá pripomenula, že 19. mája rozhodla o začatí právneho konania o nesplnení povinnosti proti Nemecku v súvislosti s uplatňovaním zákona o minimálnej mzde v sektore dopravy. Zákon sa mal uplatňovať aj na dopravcov, ktorí prechádzajú cez Nemecko, čo sa týka aj dopravcov zo Slovenska a ďalších krajín EÚ.

"Rozhodnutie EK vnímam pozitívne, keďže tá v odôvodnení skonštatovala, že po dôkladnom právnom posúdení nemeckých opatrení informovala Nemecko o porušení právnych predpisov únie. Legislatívna norma sa totiž vzťahovala aj na dopravcov tranzitujúcich cez Nemecko," informoval Sulík.

"Od začiatku sme tvrdili, že tento zámer nemeckej vlády je v rozpore so základným pilierom EÚ. Ten spočíva v odbúravaní prekážok voľného pohybu tovaru. Trvám na tom, že Nemecko sa týmto predpisom snažilo vytvoriť precedens obrovskej prekážky pohybu, a to pod rúškom boja so sociálnym dampingom. V tomto prípade ide len o zámienku pre vstup lacnejších dopravcov na nemecký trh, ktorý je súčasťou európskeho vnútorného trhu," dodal predseda SaS.

Informoval zároveň, že so slovenskými dopravcami je v kontakte a o aktuálnom dianí ich informuje. "Odpovedáme na každú individuálnu žiadosť a zároveň opakovane kontaktujeme Výbor EP pre dopravu a telefonicky aj kabinet komisárky pre dopravu."