Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rada EÚ prijala odporúčanie na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Obe smernice prinesú v blízkej budúcnosti štrukturálne zníženie dopytu po plyne a zároveň dosiahnu ciele EÚ v oblasti dekarbonizácie.

Brusel 25. marca (TASR) - Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby do 31. marca 2025 pokračovali v znižovaní spotreby plynu aspoň o 15 percent v porovnaní s priemernou spotrebou plynu v období od 1. apríla 2017 do 31. marca 2022.

Toto odporúčanie pomôže členským štátom prijať primerané opatrenia na zabezpečenie dodávok plynu až do zavedenia so svojho vnútroštátneho práva smerníc o energetickej účinnosti a obnoviteľných zdrojoch energie v roku 2025.

Obe smernice prinesú v blízkej budúcnosti štrukturálne zníženie dopytu po plyne a zároveň dosiahnu ciele EÚ v oblasti dekarbonizácie.

Predchádzajúce nariadenie o opatreniach na zníženie dopytu po plyne bolo prijaté v roku 2022 ako naliehavá reakcia na energetickú krízu spôsobenú ruskou vojenskou agresiou proti Ukrajine a následne, v roku 2023, bolo predĺžené o jeden rok. Prestane platiť 31. marca 2024.

Vďaka opatreniam na zníženie dopytu po plyne sa krajinám EÚ v roku 2023 podarilo postupne vyradiť približne 65 miliárd kubických metrov ruského plynu, predovšetkým v domácnostiach a priemysle.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)