Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rade guvernérov MAAE bude predsedať predsedníčka ÚJD Marta Žiaková

Marta Žiaková Foto: TASR

Rada guvernérov MAAE posudzuje a prijíma odporúčania pre Generálnu konferenciu o programových a rozpočtových otázkach agentúry, ako aj o žiadostiach o členstvo v agentúre.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Rade guvernérov (RG) Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) bude predsedať vládou vymenovaná guvernérka Slovenskej republiky, ktorou je predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková. Informovala o tom dnes hovorkyňa ÚJD Zuzana Hosťovecká.

Slovenská republika bola podľa nej zvolená za predsedu Rady guvernérov MAAE na obdobie september 2014 až september 2015 dňa 29. septembra tohto roku.

Jednou z kľúčových otázok pre RG MAAE počas predsedníctva SR bude podľa Hosťoveckej rozpočet agentúry na nasledujúce dvojročné obdobie, teda na obdobie rokov 2016 až 2017.

Činnosť a fungovanie agentúry riadia a usmerňujú dva hlavné orgány, a to Generálna konferencia a Rada guvernérov. Rada guvernérov je 35-členný riadiaci orgán MAAE. Jeho členov volí Generálna konferencia, pričom každoročne je 10 členov volených na dvojročné obdobie

RG MAAE posudzuje a prijíma odporúčania pre Generálnu konferenciu o programových a rozpočtových otázkach agentúry, ako aj o žiadostiach o členstvo v agentúre. Rada guvernérov tiež schvaľuje dohody o bezpečnostných zárukách, vydávanie bezpečnostných štandardov pre prevádzku jadrových zariadení a nakladanie s jadrovými materiálmi. Rada menuje generálneho riaditeľa MAAE po jeho schválení Generálnou konferenciou MAAE.