Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje rast celoročne o 3,8 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odhad predstavuje voči pôvodnej prognóze výboru pre makroekonomické prognózy (VpMP) z februára 2019 pri úrovni 4 % negatívne riziko vo výške 0,2 percentuálneho bodu HDP.

Bratislava 20. mája (TASR) – Slovenská ekonomika porastie v 2. štvrťroku medziročne o 3,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) a za celý rok 2019 potom o 3,8 % HDP. Vyplýva to z májovej krátkodobej prognózy ekonomiky, ktorú v pondelok zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) na sociálnych sieťach. Prognóza zároveň upozorňuje na riziká rastu, ktorými sú najmä slabší vývoz a nenaplnené predpoklady zrýchľujúcej sa spotreby domácností.

HDP by podľa prognózy mal vzrásť medziročne o 3,7 % aj v 3. štvrťroku. "Odhad na celý rok 2019 je na úrovni 3,8 % medziročne, čo predstavuje voči pôvodnej prognóze výboru pre makroekonomické prognózy (VpMP) z februára 2019 pri úrovni 4 % negatívne riziko vo výške 0,2 percentuálneho bodu HDP," uviedla RRZ. Za 1. štvrťrok slovenská ekonomika podľa Štatistického úradu SR vzrástla medziročne rovnako o 3,7 %.

Kancelária RRZ upozornila na to, že rast HDP bol za posledné štvrťroky pod očakávaniami prognózy VpMP z dôvodu nižšej úrovne čistého vývozu z konca roku 2018. Najväčšie riziko na druhý štvrťrok 2019 vidí RRZ v zahraničnom obchode najmä pre nižšie vývozy. "Spomaľovanie vývozu potvrdzovali i tvrdé dáta o odpracovaných hodinách, mesačnom vývoze tovarov a zahraničnom dopyte našich významných obchodných partnerov," spresnila RRZ v prognóze.

Zmiešané signály okolo spotrebnej aktivity poskytli posledné mesačné údaje na odhad spotreby domácností. Zatiaľ čo sentiment spotrebiteľov vykazoval prudké výkyvy, z pohľadu maloobchodníkov sa očakávania objednávok mierne zhoršovali. Modelové odhady medzikvartálneho rastu spotreby domácností na druhý štvrťrok sa zhoršili z 0,91 % na 0,78 %, čo je však stále medziročný rast o tri percentá.

Pozitívom vo vzťahu k rastu HDP môže byť spotreba verejnej správy, ktorá by mohla rásť rýchlejšie, ako predpokladali pôvodné prognózy.