Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Radíme: Pri úveroch je nutná opatrnosť

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pred zadlžením skúste tri mesiace simulovať zníženie rodinného rozpočtu o výšku splátky.

Bratislava 5. januára (TASR) - V roku 2015 www.FinančnáHitparáda.sk Slovákom pomáhala vo viac ako 4000 prípadoch pri finančných rozhodnutiach a riešení problémov. Dostali sa do nich ľudia neúmyselne, ale v mnohých prípadoch pri braní úverov nepostupovali s potrebnou opatrnosťou.

Rodičia chceli pomôcť pri kúpe bytu. Založili banke svoj byt, aby mala ich dcéra s manželom lepší prístup k úveru. Dcéra ochorela na leukémiu a zomrela. Zať sa vrátil k svojej bývalej, byt predal a úver prestal splácať. Rodičia, ak nechceli prísť o vlastný byt, museli začať splácať cudzí dlh.

Banka požaduje oficiálny príjem. Preto sa žiadateľ rozhodol pomôcť a navýšil svoju žiadosť aj o úver pre svojho kamaráta. Do zábezpeky šiel okrem vlastného bytu aj byt kamarátovho svokra. Splátka tak bola navýšená o kamarátov podiel. Kamarát však po krátkom čase odmietal platiť sľúbenú sumu.

Aj spoločný dlh môže byť zdrojom budúcich problémov. Svedčí o tom prípad, keď dlžník s priateľkou plánovali spoločnú cestu životom. Vzali úver, následne sa aj vzali. Do pol roka boli rozvedení. Úver si však nepodelili.

Klient si bez vedomia manželky vzal niekoľko úverov. Manželka na to prišla až pri žiadosti o úver na bývanie. Tá jej bola bankou vzhľadom na podlžnosti manžela automaticky zamietnutá.

Mnohí si myslia, že hoci splatili úver, aj keď s meškajúcimi splátkami, ďalší dostanú bez problémov. O tom, že to nie je tak ukazuje prípad klienta, ktorý čerpal pôžičky postupne od dvoch bánk, v oboch prípadoch mal výrazné problémy so splácaním. Aj keď dlhy oboch bánk nakoniec splatil, banky mu aj po 12 rokoch odmietli poskytnúť nový úver.

Niekedy sa na splatení úverov pre nezodpovednosť jedného jej člena musí podieľať celá rodina. Klient si vzal niekoľko rôznych typov pôžičiek – bankové i nebankové, kreditné karty i lízing. Po strate zamestnania niektoré prestal splácať. Po ohlásení exekútorov začala časť dlhov splácať švagriná, postupne sa k splácaniu pridali i rodičia. Otec situáciu ťažko znášal a konca synových dlhov sa nedožil. Po otcovej smrti pôžičku pomáhala splácať staršia, ťažko chorá mama. Zle sa orientuje v bankovníctve a dlh splácala poštovými poukážkami. Syn vyberal peniaze z bankomatu cudzej banky, čím zbytočne utrácal na poplatkoch. Využíval povolené prečerpanie účtu.

Ako sa vyhnúť podobným problémom, radí Pavel Škriniar, analytik www.FinančnáHitparáda.sk: "Do úveru vstupujte premyslene a neunáhlite sa s ním. Pred samotným podpisom úverovej zmluvy si vezmite deň na ujasnenie si novej situácie. Pred zadlžením skúste tri mesiace simulovať zníženie rodinného rozpočtu o výšku splátky. Pôžičky si vždy porovnávajte a zaujímajte sa predovšetkým o výšku ročnej percentuálnej miery nákladov, alebo celkové preplatenie úveru."