Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Chcete maximalizovať životnosť mobilnej batérie? Toto vám pomôže

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Smartfón či notebook vydrží po dvoch rokoch používania o niečo kratšie na jedno nabitie, ako tomu bolo v čase, keď bolo nové. Správnou starostlivosťou o batériu však možno jej životnosť predĺžiť.

Bratislava 21. marca (TASR) - Hlavným problémom každého používateľa mobilných zariadení je vybitá batéria. Tá má pevne danú kapacitu, ktorá sľubuje určitú výdrž. Kapacita batérie sa však používaním zariadenia postupne znižuje.

Aj preto vydrží smartfón či notebook po dvoch rokoch používania o niečo kratšie na jedno nabitie, ako tomu bolo v čase, keď bolo nové. Ide o prirodzené opotrebovanie, ktorému sa nedá úplne vyhnúť. Správnou starostlivosťou o batériu však možno jej životnosť predĺžiť.

"Snažte sa udržiavať batériu na úrovni 40 – 60 % kapacity. Práve vtedy sa batéria pri nabíjaní najmenej opotrebováva. Teória je pekná, horšie je toto pravidlo dodržiavať v praxi. Znamenalo by to totiž, že musíte notebook alebo smartfón pripájať k nabíjačke každú chvíľu a najmä v prípade smartfónu je to v reálnych podmienkach počas bežného pracovného dňa ťažko realizovateľné. Bez ohľadu na to, ak vám to umožňujú okolnosti, pokúste sa pripojiť zariadenie k nabíjačke na úrovni 40 % a odpojte ho najneskôr po dosiahnutí 80 %," radí Eva Čanová zo spoločnosti ASUS.

Podľa nej každá batéria má určitý počet cyklov nabíjania a po jeho dosiahnutí sa začne prejavovať jej opotrebovanie. Jeden cyklus však neznamená pripojenie a odpojenie zariadenia od nabíjačky, ako si niektorí mylne myslia, ale úplné nabitie 0 – 100 %. Čiastočné nabíjanie je pre batériu šetrnejšie, a preto je z hľadiska jej životnosti lepšie udržiavať úroveň 40 – 60 % kapacity.

V praxi však nie je vždy možné riadiť sa uvedeným pravidlom. Niekedy je potrebné mať k dispozícii plne nabité zariadenie, ktoré zvládne fungovať bez dobíjania počas celého pracovného dňa. V takom prípade si treba dať pozor, aby sa nenechávalo zariadenie pripojené k nabíjačke aj po dosiahnutí úplného nabitia. Z dlhodobého hľadiska to batérii neprospieva.