Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenské bezkontaktné karty patria v oblasti bezpečnosti k špičke

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Dvojité načítanie v rámci jednej transakcie nie je technicky možné.

Bratislava 14. januára (TASR) - Zlodeji vysávajú špeciálnou čítačkou peniaze z bezkontaktnej karty uloženej v peňaženke. Ak pri platení "pípnete" dvakrát, strhne sa dvojnásobne vysoká suma. Dáta lietajú vzduchom a niekto môže kartu skopírovať. To sú najčastejšie obavy, ktoré ľudia majú pri používaní bezkontaktných platobných kariet.

Podľa Tomáša Palovského z mBank sú však ich obavy zbytočné. Karty s bezkontaktnou technológiou fungujú len do vzdialenosti približne 5 cm od čítačky. Bezkontaktná platba je preto možná len na vzdialenosť niekoľkých desiatok milimetrov od tej časti terminálu, v ktorom v tom istom okamihu došlo k aktivácii čítačky.

Po zavedení bezkontaktných kariet v zahraničí nijako nestúpol počet ich zneužitia. Navyše, slovenské bezkontaktné karty patria v oblasti bezpečnostných technológií k svetovej špičke. Sú na tom omnoho lepšie než napríklad karty vydávané v USA.

Dvojité načítanie v rámci jednej transakcie nie je technicky možné. Aj v prípade, že sa karta priloží v rámci jednej transakcie na bezkontaktnú čítačku dvakrát, bude čiastka transakcie naúčtovaná iba raz.

Pri bezkontaktnej transakcii totiž nemôže dôjsť k takzvanému skimmingu, teda ku skopírovaniu dát z magnetického prúžku karty, pretože bezkontaktné transakcie prebiehajú prostredníctvom čipovej technológie. Pri phishingu, keď podvodníci vylákajú citlivé údaje na internete, je situácia zhodná s kontaktnými kartami - teda stále platí zásada, v žiadnom prípade nereagovať na žiadosť o oznámenie údajov karty, najmä o PIN.

Napriek vysokej bezpečnosti tohto spôsobu platenia je nutné dodržiavať opatrnosť a chrániť kartu najmä pred jej odcudzením, prípadne stratou.

"Stratu karty oznámte čo najrýchlejšie svojej banke. Kartu taktiež zablokujte v internetovom bankovníctve alebo mobilnej aplikácii," radí Palovský a dodáva, že následne s ňou už nikto nič zaplatiť nemôže. "Aj keď si stratu svojej karty hneď nevšimnete, možnosti jej zneužitia sú limitované. Banky obvykle majú nastavené určité bezpečnostné opatrenia a parametre karty. Tieto z bezpečnostných dôvodov nezverejňujú, aby neposkytovali návody pre jej potenciálne zneužitie."