Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Študenti poberajúci sirotský dôchodok musia doniesť potvrdenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ak študentovi Sociálna poisťovňa výplatu sirotského dôchodku pozastaví, po doručení potvrdenia ju okamžite uvoľní odo dňa pozastavenia výplaty.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Absolventi stredných škôl, ktorí pokračujú v štúdiu od septembra, prípadne od októbra na vysokej škole, nemajú žiadne povinnosti informovať o tom Sociálnu poisťovňu. Študent je v takomto prípade fyzická osoba, ktorá sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, a tak nemá voči poisťovni žiadne zákonom stanovené povinnosti a nemusí ani priniesť žiadne potvrdenie.

"Výnimkou sú študenti, ktorí poberajú sirotský dôchodok a chystajú sa pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu. V ich prípade je potrebné, aby po zápise na vysokú školu doručili potvrdenie o návšteve školy do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého bydliska," radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak študentovi poisťovňa výplatu sirotského dôchodku pozastaví, po doručení potvrdenia ju okamžite uvoľní odo dňa pozastavenia výplaty. Toto potvrdenie musí doručiť Sociálnej poisťovni nielen študent, ktorý na vysokej škole začína študovať, ale všetci študenti vysokej školy na začiatku každého školského roka.

V súčasnosti je na Slovensku takmer 21.000 poberateľov sirotského dôchodku.