Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Vzťah detí k peniazom treba budovať. Tieto chyby robia rodičia

Foto: TASR/AP

Dôležitú úlohu pri finančnom vzdelávaní zohráva, čo dieťa vidí doma.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Na otázku koľko a kedy dávať dieťaťu tzv. vreckové neexistuje jednoznačná odpoveď. Odborníci sa však zhodujú, že pravidelné vreckové ponúka rodičom výchovné výhody. Deti totiž pri ňom pochopia hodnotu peňazí, učia sa správne hospodáriť a stávajú sa samostatné.

Dôležitú úlohu pri finančnom vzdelávaní zohráva, čo dieťa vidí doma. Deti sa učia pozorovaním a väčšinu návykov preberajú práve od rodičov.

"Dieťa vidí, ako doma komunikujete o peniazoch, ako sa k nim správate, či ich investujete, alebo len míňate. Preto treba s finančnou výchovou začať čo najskôr a od základov. Cieľom je, aby deti pochopili hodnotu peňazí a naučili sa rozumne hospodáriť,“ radí Peter Juroš, odborník na osobné financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK.

Podľa neho, finančná výchova by mala byť pritom hravá a zábavná, ale rovnako musí mať stanovené jasné pravidlá či nastavené očakávania.

Rodičia by si však mali dať pozor na najčastejšie chyby. "Nevychovávajte dieťa tým, že mu zadržíte vreckové, strácate tak jeho dôveru. Vreckové mu patrí, aj keď sa nespráva vhodne. Nemotivujte dieťa peniazmi, aby sa lepšie učilo, učí sa pre seba a neodmeňujte ho finančne za domáce práce. Nabudúce vám doma nepomôže, pokiaľ mu nezaplatíte," zdôrazňuje Juroš.