Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Viete, aká je vhodná výška vreckového pre dieťa?

Foto: TASR/AP

Predškolák si peniaze ako také ešte neuvedomuje. No výška vreckového by sa mala zvyšovať s pribúdajúcim vekom.

Bratislava 8. augusta (TASR) - S otázkami okolo detského vreckového sa skôr či neskôr stretne každý rodič. Zvažuje pri tom, či nie je na vlastné peniaze príliš skoro, ale aj to, aká výška je pre dieťa vhodná.

Podľa Petra Juroša, odborníka na osobné financie PARTNERS GROUP SK, každé finančné vzdelávanie sa začína plánovaním. "Ak rozmýšľate, s čím začať, skúste si spoločne krok po kroku prebrať, čo by sa malo diať s vreckovým. Deti si musia uvedomiť, že peniaze nesmú iba míňať, ale treba myslieť aj na zadné vrátka a naučiť sa sporiť si," radí Juroš.

Pri prvom vreckovom by si podľa neho mali rodičia sadnúť spoločne s dieťaťom a prediskutovať základné štyri kroky a síce analýzu finančných tokov, čo znamená, aké je vysoké vreckové. Ďalším krokom sú finančné plány, teda čo s nimi dieťa plánuje urobiť. Tretím dôležitým krokom je sporenie. Tu treba dieťaťu vysvetliť, že ak z vreckového neminie všetko, malo by si peniaze odložiť. A práve odkladanie peňazí, čo je štvrtý krok, umožňuje vytvoriť si rezervu pre prípad nečakanej potreby.

Podľa Juroša vreckové pomáha deťom pochopiť skutočnú hodnotu peňazí, učia sa pri ňom správne hospodáriť a zároveň rozvíja ich osobnosť. Vlastnými peniazmi získavajú sebavedomie, pocit slobody a samostatnosti, čo je najlepšia príprava na dospelosť. Optimálny vek na vlastné peniaze začína s nástupom do prvej triedy. S výškou sumy to pritom netreba preháňať.

"Do veku šesť rokov vreckové ešte neodporúčam, predškolák si peniaze ako také ešte neuvedomuje. No výška vreckového by sa mala zvyšovať s pribúdajúcim vekom. Malým školákom vo veku od sedem do desať rokov stačí suma od 1 - 3 eur na týždeň, starším deťom 3 - 5 eur na týždeň a týždenné vreckové pre stredoškoláka do 10 eur. Všetko však závisí od finančnej situácie v rodine," uzatvára Juroš.