Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Raiffeisen chce predať nedávno kúpené podiely v poľskej banke Polbank

Raiffeisen Bank International Foto: TASR/AP

Raiffeisen kúpil Polbank v roku 2012 a následne ju spojil s existujúcou poľskou dcérou.

Viedeň 29. januára (TASR) - Rakúsky finančný koncern Raiffeisen Bank International (RBI) len v roku 2012 kúpil poľskú banku Polbank. Teraz zvažuje, že predá viac než 25 % svojich podielov. Informoval o tom denník Die Presse.

Podmienkou na akvizíciu Polbank bolo uvedenie zhruba 15 % jej akcií na varšavskú burzu najneskôr v polovici roka 2016. Celý proces by sa teraz mohol urýchliť. Ako povedal finančný riaditeľ RBI Martin Grüll, zvažujú uvedenie viac než 25 % akcií na burzu. Rozhodnutie však zatiaľ nepadlo.

Raiffeisen kúpil Polbank v roku 2012 a následne ju spojil s existujúcou poľskou dcérou. Poľské médiá už niekoľko týždňov špekulujú o možnom predaji Polbank. Na rozdiel od ostatných krajín, ako je Maďarsko alebo Chorvátsko, sa v Poľsku poskytuje menej úverov v cudzej mene, no práve Polbank sa v tejto oblasti angažovala viac než iné banky. V jej účtovníctve figuruje takmer 57 % úverov v eurách a švajčiarskych frankoch. V prípade švajčiarskej meny ide o objem v prepočte až 2,9 miliardy eur. Po uvoľnení kurzu franku sa úvery predražili a spolu s tým stúpla zadlženosť poľských dlžníkov zhruba o 20 %. Pre banky to znamená vyššie riziko omeškania splátok.

RBI prvýkrát spresnila rozsah reštrukturalizačného programu, v rámci ktorého má odpadnúť 20 % bilančných rizík. Na jednej strane vypršia niektoré úverové zmluvy a na druhej sa banka zbaví dcérskych firiem, ktoré nie sú rentabilné, strategické alebo na seba viažu priveľa kapitálu. Podrobnosti budú známe 9. februára, keď RBI zverejní predbežné údaje o hospodárení za rok 2014.

Grüll v tejto súvislosti vylúčil unáhlené rozhodnutia, podľa neho sa inštitúcia v strednodobom horizonte zameria na posilnenie kapitálu. S navýšením kapitálu prostredníctvom emisie akcií RBI nepočíta.