Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rajoy vyzval Tsiprasa, aby neobviňoval Španielsko a Portugalsko

Španielsky premiér Mariano Rajoy, archívne foto Foto: TASR/AP

Grécky premiér v sobotu obvinil vlády Španielska a Portugalska, že vedú svoje krajiny k "finančnému uškrteniu".

Brusel 2. marca (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy vyzval v nedeľu gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, aby bol "seriózny", nerobil zo Španielska a Portugalska obetných baránkov a zbytočne tieto krajiny neobviňoval za neúspech rokovaní v Bruseli ohľadom finančného záchranného programu. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.



Odhliadnuc od napätia - najmä vo vzťahu k Nemecku -, ktoré sa objavilo v priebehu rokovaní o predĺžení programu finančnej pomoci Grécku, ide o prvý otvorený konflikt nového gréckeho premiéra so šéfom vlády iného členského štátu EÚ.

Tsipras v sobotu obvinil vlády Španielska a Portugalska, že vedú svoje krajiny k "finančnému uškrteniu".

"Nie sme zodpovední za frustrácie, ktoré vytvorila grécka radikálna ľavica svojimi sľubmi, aj keď vedela, že ich nedodrží, ako sa aj ukázalo," uviedol konzervatívny španielsky premiér.

Rajoy v nedeľu na vystúpení pred svojimi voličmi v Andalúzii pripomenul, že grécka radikálna ľavica začala viniť vlády Portugalska i Španielska za neúspechy Grécka na európskej pôde.

"Hľadať nepriateľa vonku - to je prístup, ktorý sme už mnohokrát v dejinách videli. To nerieši, ale iba zhoršuje problémy," odkázal Rajoy do Atén.

Podľa jeho slov jediným vhodným riešením pre Tsiprasa je, "aby bol seriózny". Dodal, že takýto prístup má za cieľ iba to, aby aj ostatné európske krajiny boli ovplyvnené príkladom gréckych volieb, čo treba vnímať s ohľadom na voľby v Portugalsku a v Španielsku.

Parlamentné voľby v Španielsku sú plánované na koniec roka. Podľa prieskumov verejnej mienky zo začiatku februára by Ľudovú strana premiéra Rajoya volilo viac ako 27 percent respondentov, mimoparlamentná ľavicová strana Podemos však u voličov zaznamenala 24-percentnú priazeň, najmä výzvami na koniec úsporných opatrení. Podemos chce čo najviac vyťažiť z januárového historického volebného úspechu gréckej strany Syriza.