Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rakúska vláda rokuje o znížení bankovej dane

Rakúska vlajka. Foto: TASR/AP

Rakúske finančné inštitúcie už dlho kritizujú bankovú daň, ktorá sa zaviedla v dôsledku ekonomickej a finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009.

Viedeň 1. júla (TASR) - Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling počíta s tým, že už čoskoro bude možné vykonať reformu bankových daní. "K dohode o znížení bankovej dane by mohlo prísť už budúci pondelok (4. júla)," cituje Schellinga agentúra APA z rozhovoru pre denník Kurier. Práve v pondelok sa má stretnúť Schelling s kancelárom Christianom Kernom a zníženie dane by mohla schváliť vláda ešte pred letnou parlamentnou prestávkou.

Rakúske finančné inštitúcie už dlho kritizujú bankovú daň, ktorá sa zaviedla v dôsledku ekonomickej a finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009. Podľa nich daň komplikuje uvoľňovanie úverov a zhoršuje hospodársku súťaž, keďže dane v susedných krajinách (Nemecku, Maďarsku a na Slovensku) sú oveľa nižšie.

Banky podľa denníka od roku 2011 zaplatili dane vo výške 3,4 miliardy eur, v tomto roku doteraz zaplatili 640 miliónov eur. Výmenou za zníženie dane budú banky schopné uvoľniť oveľa viac úverov na podporu konjunktúry.