Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rakúska WKO kritizuje návrhy na rozšírenie mýta na všetky triedy ciest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Šéf dopravného odboru WKO Alexander Klacska upozornil, že rozšírenie mýta na všetky triedy ciest poškodí Rakúsko a môže mať dokonca aj nepriaznivý ekologický dosah.

Viedeň 16. septembra (TASR) - Hospodárska komora Rakúska (WKO) varuje pred celoplošným zavedením mýta pre nákladné vozidlá, ktoré v rámci predvolebného boja požadujú rakúski sociálni demokrati (SPÖ).

Šéf dopravného odboru WKO Alexander Klacska v pondelkovej tlačovej správe upozornil, že rozšírenie mýta na všetky triedy ciest poškodí Rakúsko a môže mať dokonca aj nepriaznivý ekologický dosah, keďže prepravcovia budú môcť mýto obísť.

Ako príklad uvádza Švajčiarsko, kde sa nákladná preprava nepresunula na koľajnice, ale prepravcovia namiesto kamiónov začali používať malé dodávky. Klacska upozornil, že vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony sú v Rakúsku považované za osobné autá.

WKO sa obáva, že na rozšírenie mýta plateného podľa odjazdených kilometrov najviac doplatí regionálne zásobovanie, ako aj školské a linkové autobusy. "Menej príťažlivé prostriedky verejnej dopravy nemôžu byť cieľom v časoch, keď je ochrana klímy čoraz dôležitejšia," dodal Klacska.