Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rakúske banky musia pokračovať v znižovaní nákladov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hoci v poslednom období došlo v Rakúsku k zníženiu hustoty filiálok, v medzinárodnom porovnaní ich je v krajine ešte priveľa.

Viedeň 23. apríla (TASR) - Rakúske banky musia pokračovať v znižovaní prevádzkových nákladov. V rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka Profil to uviedol guvernér Rakúskej národnej banky (OeNB) Ewald Nowotny. Ako nevyhnutnosť sa javí zlepšenie pomeru medzi nákladmi na ich činnosť a výnosmi, ktoré dosahujú.

Z požiadavky vyplýva, "že v bankovej sfére musí dôjsť k výraznému zníženiu počtu zamestnancov". Toto smerovanie si sčasti vyžiada technický vývoj. Digitalizácia vedie k zníženiu počtu pobočiek. Tá samo osebe citeľne zvyšuje tlak na výšku nákladov.

Hoci v poslednom období došlo v Rakúsku k zníženiu hustoty filiálok, v medzinárodnom porovnaní ich je v krajine ešte priveľa. Na každú z nich pripadá priemerne len 1200 obyvateľov. Približne rovnaký priemer je aj v Taliansku, Španielsku a v Nemecku. Vo Fínsku je ich 5200 a v Holandsku 9600. "Nemali by sme sa usilovať o holandský počet. Pravda sa bude nachádzať niekde v strede. Od neho sme však ešte ďaleko," konštatoval guvernér.

Banky majú v krajine 3967 pobočiek. Bolo ich však už aj vyše 5000. "V Rakúsku máme veľké decentralizované sektory a regionálne banky," pokračoval Nowotny, "čo celkovo prináša výhody – ale rovnako aj problémy s nákladmi. K revolúcii však nedôjde, skôr k evolúcii".

"Podnikanie rakúskych bánk v krajinách strednej, južnej a východnej Európy prináša výhody i nevýhody. Celkovo však výhody sú v prevahe. Rakúske banky, ktoré sa angažujú vo východnej Európe, v určitom zmysle už nie sú rakúskymi bankami, ale skôr stredoeurópskymi bankami. To je z hľadiska budúcnosti absolútne perspektívne," uviedol guvernér Nowotny.