Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Rakúske banky podporia dlžníkov pri splácaní úverov

Ilustračné foto Foto: TASR

Minister financií Magnus Brunner ďalej prisľúbil posilnenie transparentnosti, pokiaľ ide o úročenie vkladov.

Viedeň 23. augusta (TASR) - Rakúske banky podporia dlžníkov, ktorí sa dostali pod tlak v dôsledku rastúcich úrokových sadzieb. V dohľadnom čase sa pri úveroch s variabilnou úrokovou sadzbou nebudú účtovať poplatky za upomienky a úroky z omeškania, oznámil v stredu predseda bankovej sekcie rakúskej hospodárskej komory (WKÖ) Willibald Cernko. V jednotlivých prípadoch bude podľa neho možný aj odklad alebo predĺženie termínov splatnosti úverov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

V Rakúsku má viac ako polovica úverov na kúpu nehnuteľnosti variabilné úrokové sadzby, čo je v medzinárodnom porovnaní vysoká hodnota. Pre mnohých spotrebiteľov sa tieto úvery stávajú čoraz väčším problémom, keďže banky zvyšujú svoje úrokové sadzby aj v dôsledku nedávneho nárastu úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB), čo zdražuje náklady na splácanie pôžičiek.

Cernko, ktorý je zároveň generálnym riaditeľom skupiny Erste, uviedol, že banky si tento problém uvedomujú a pri jeho riešení budú postupovať v záujme zákazníkov.

Minister financií Magnus Brunner ďalej prisľúbil posilnenie transparentnosti, pokiaľ ide o úročenie vkladov. Rakúska centrálna banka preto pripraví centrálny register, v ktorom bude zverejňovať podmienky všetkých finančných inštitúcií. Sporitelia tak budú môcť kedykoľvek a jednoducho získať prehľad o ponukách jednotlivých bánk, uviedol Brunner.