Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rakúske energetické firmy sa intenzívne zaoberajú výskumnými projektmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V sektore sa venujú aj zvyšovaniu efektívnosti e-mobility či využívaniu tepelných elektrární pre vykurovanie priestorov.

Viedeň 19. novembra (TASR) - Rakúske odvetvie energetiky sa venuje výskumu oveľa silnejšie, než sa všeobecne usudzuje. Výročná správa odvetvia Forschungsbericht 2017 má vo svojom zornom poli 101 výskumných úloh a projektov.

Sektor na ne investuje priemerne 23 miliónov eur ročne. V každom ide o výskumné úlohy, ktoré majú veľký vecný a finančný prínos. Zameriavajú sú na kyslíkové technológie, ochranu dát i rýchle rozvodné siete.

V sektore sa venujú aj zvyšovaniu efektívnosti e-mobility či využívaniu tepelných elektrární pre vykurovanie priestorov.

Výskum sa zameriava aj na dôsledky súčasného trendu decentralizovania výroby elektrickej energie.

Spolu s inovačnou sieťou energieloft vytvoril sektor platformu, pomocou ktorej sa inovační pracovníci sektora dostanú do kontaktu a budú môcť spojiť svoje sily pri riešení svojich zámerov. Sieť im umožní, aby sa dostali k najnovším informáciám o aktuálnych podnikateľských ideách či výskumných organizáciách. Dátová banka obsahuje informácie o takmer 900 začínajúcich firmách z oblasti energetiky a oblastí s ňou príbuzných.