Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rakúsko chce zintenzívniť boj proti neprehľadným štruktúram firiem

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Skupina Signa investora Reného Benka má mimoriadne zložitú organizačnú štruktúru a zahŕňa viac ako tisíc menších spoločností.

Viedeň 14. januára (TASR) – V reakcii na kauzu realitnej a maloobchodnej skupiny Signa chce rakúska vláda podniknúť právne kroky proti príliš neprehľadným štruktúram spoločností. V budúcnosti by už nemali existovať žiadne právne možnosti utajovania prostredníctvom určitých podnikových štruktúr, vyhlásil počas víkendu rakúsky vicekancelár Werner Kogler. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Zákony o obchodných spoločnostiach sa musia zmeniť tak, aby od začiatku museli zverejňovať oveľa viac, povedal Kogler. Vyslovil sa tiež za podstatné sprísnenie sankcií, ak budú firmy zahmlievať svoje vlastnícke štruktúry. Sankcie by sa mali v prípade odmietnutia predloženia súvah znásobiť, zdôraznil vicekancelár.

Skupina Signa investora Reného Benka má mimoriadne zložitú organizačnú štruktúru a zahŕňa viac ako tisíc menších spoločností. Holding výrazne rástol v časoch nízkych úrokových sadzieb. Od začiatku vojny na Ukrajine však sektor nehnuteľností v celej Európe zápasí so zvýšenými nákladmi na výstavbu a energie, ako aj s vyššími úrokovými sadzbami. Skupina s významnými projektmi a obchodnými domami v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku podala minulý mesiac na súde návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti.