Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Rakúsku sa dnes zvýši daň z prenocovania, hotely majú obavy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

DPH z prenocovania sa zvýši zo súčasných 10 na 13 %, z čoho si ministerstvo financií sľubuje príjmy zhruba 200 miliónov eur.

Viedeň 1. mája (TASR) - Rakúske hotely a penzióny sa musia pripraviť na dodatočné finančné zaťaženie. Od nedele 1. mája sa DPH z prenocovania zvýši zo súčasných 10 na 13 %, z čoho si ministerstvo financií sľubuje príjmy zhruba 200 miliónov eur. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa Petry Nocker-Schwarzenbacherovej, hovorkyne divízie pre turistický ruch Hospodárskej komory Rakúska (WKÖ), nemôžu hotely toto zvýšenie preniesť na dovolenkárov. K bežnému každoročnému zvyšovaniu cien ubytovania v dôsledku inflácie a nárastu všeobecných nákladov o 2 až 3 % musia hotely počítať aj so vzostupom dane o 3 %. Nocker-Schwarzenbacherová upozorňuje, že zvýšenie cien ubytovania o 5 až 6 % je vzhľadom na tvrdú cenovú konkurenciu takmer nemožné. Podľa jej slov bude branža potrebovať dva až tri roky, aby toto dodatočné zaťaženie zvládla.

"Zvýšenie dane krajine prinesie viac škody než osohu," kritizuje viceprezident Združenia hotelierov Rakúska (ÖHV) Gregor Hoch. Cenová konkurencia je intenzívna a marže sa dostávajú pod čoraz väčší tlak. Podľa jeho údajov bude zvýšenie DPH z prenocovania stáť branžu 177 miliónov eur, čo predstavuje 1,7 % celkových tržieb hotelierov.

"Tržby klesajú a záťaž stúpa. To je presný opak toho, čo Rakúsko a jeho trh práce potrebujú," hovorí Hoch. Ani vyššie počty prenocovaní tu nepomôžu, keďže v konečnom dôsledku rozhoduje suma, ktorú hotely za izbu skutočne dostanú.