Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Úroky úspor od roku 1949 boli polovicu obdobia pod mierou inflácie

Ewald Nowotny Foto: TASR/AP Photo

Teda ten, kto mal peniaze na vkladnej knižke, strácal z ich hodnoty.

Mníchov/Viedeň 16. júna (TASR) - Guvernér Rakúskej národnej banky (OeNB) Ewald Nowotny v rozhovore, ktorý dnes uverejnil mníchovský denník Süddeutsche Zeitung, obhajoval politiku nízkych úrokov Európskej centrálnej banky (ECB).

Ako informuje APA, guvernér povedal, že ustarostení sporitelia "zotrvávajú v zajatí ilúzie. Predtým dostávali síce vyššie úroky na svoje vklady, ale miera inflácie bola oveľa vyššia". Od roku 1949 v polovici štvrťrokov boli reálne úroky negatívne. Teda ten, kto mal peniaze na vkladnej knižke, strácal z ich hodnoty.

Nowotny povedal, že cieľom súčasnej úrokovej politiky ECB je dosiahnuť cenovú stabilitu, za ktorú sa v eurozóne pokladá medziročný rast spotrebiteľských cien 2 %.

Nízke úroky nemožno pokladať za normálny stav. Peňažná politika môže vytvárať len predpoklady, politici musia presadzovať hospodársko-politické reformy.

Guvernér odmietol diskutovať o ďalších možných opatreniach, ktoré by mohla prijať ECB, lebo sa nechce nechať zatiahnuť do špekulácií. "ECB sa nepodriadi diktátu trhu. Nie je zmysluplné, aby sa rozvíjali nejaké prázdne diskusie".