Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Rakúsko plánuje uľahčiť zamestnávanie pracovníkov z krajín mimo EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa rakúskeho úradu práce bolo v júni v krajine voľných 118.566 pozícií. Mnohé podniky v rôznych odvetviach sa už dlhší čas sťažujú na akútny nedostatok zamestnancov.

Viedeň 18. júla (TASR) - Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher chce, aby krajina do roku 2027 prilákala najmenej 15.000 kvalifikovaných pracovníkov ročne zo štátov mimo Európskej únie. Ministerstvo to oznámilo v utorok po rokovaniach so zástupcami sociálnych partnerov. Cieľom je spoločne vypracovať komplexné stratégie v boji proti nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Podľa rakúskeho úradu práce bolo v júni v krajine voľných 118.566 pozícií. Mnohé podniky v rôznych odvetviach sa už dlhší čas sťažujú na akútny nedostatok zamestnancov. Len v sektore opatrovateľských služieb sa do roku 2030 očakáva dopyt po približne 76.000 nových zamestnancoch, uviedlo ministerstvo.

Minulý rok v októbri vstúpila do platnosti reforma prisťahovaleckého systému, ktorá uľahčuje zamestnávanie pracovníkov z krajín mimo EÚ. V prvom polroku úrady vydali približne 3800 príslušných povolení, čo predstavuje nárast o 47 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, uviedol Kocher.