Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Rakúsko pomôže domácnostiam zmierniť dôsledky rastu cien energií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Balík opatrení zahrnuje priame príspevky aj zmiernenie daňového zaťaženia.

Viedeň 28. januára (TASR) - Rakúska vláda pomôže domácnostiam zmierniť dôsledky rastúcich nákladov na energie. Oznámil to v piatok rakúsky kancelár Karl Nehammer, ktorý dodal, že balík príslušných opatrení dosahuje zhruba 1,7 miliardy eur.

Ceny energií v Rakúsku, podobne ako v iných európskych krajinách, prudko vzrástli. Rakúsko pritom viac než 60 % elektrickej energie získava z vodných elektrární a iba 14 percentami sa na výrobe elektriny podieľa zemný plyn. Na druhej strane, až 80 % v Rakúsku spotrebovaného zemného plynu pochádza z Ruska.

Balík opatrení zahrnuje priame príspevky aj zmiernenie daňového zaťaženia. V rámci priamych príspevkov vláda zdvojnásobí v decembri odhlasovaný jednorazový príspevok pre nezamestnaných. Z pôvodne plánovaných 150 eur ho tak zvýši na 300 eur. Navyše, takmer všetky rakúske domácnosti získajú jednorazový príspevok vo výške 150 eur.

Podľa Nehammera je kľúčové, aby "sa týchto 1,7 miliardy eur dostalo k ľuďom čo najrýchlejšie". Zároveň dodal, že ide o prvý krok. "Vývoj situácie pozorne sledujeme," povedal Nehammer.