Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovensko i Rakúsko majú menšie dodávky plynu z Ruska

Foto: TASR/AP

SPP naďalej garantuje plynulé a kontinuálne dodávky plynu pre všetkých zákazníkov bez obmedzenia a zároveň pokračuje v napĺňaní podzemných zásobníkov.

Viedeň 12. septembra (TASR) - Rakúsko vo štvrtok oznámilo pokles dodávok zemného plynu z Ruska o 15 percent.

Z Moskvy prišlo vysvetlenie, že dopĺňajú zásobníky plynu, informoval rakúsky energetický regulačný úrad E-Control, na ktorý sa odvolala agentúra APA.

Podľa agentúry DPA sa Rakúsko stalo po Poľsku a Slovensku treťou krajinou, ktorá oznámila pokles dodávok ruského plynu.

Ruská energetická spoločnosť Gazprom obmedzenie dodávok plynu do Poľska cez Bielorusko popiera. Tvrdí, že do Poľska stále prúdi cez túto vetvu 23 miliónov metrov kubických (m3) plynu denne.

SPP dnes opäť registruje pokles objemu dodávok plynu približne o 10 %

Foto: TASR/Michal Svítok
Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dnes opäť registruje mierne znížené dodávky zemného plynu približne o 10 %. Informoval o tom hovorca firmy Peter Bednár.

"Naša spoločnosť aj naďalej garantuje plynulé a kontinuálne dodávky plynu pre všetkých našich zákazníkov bez obmedzenia a zároveň pokračujeme v napĺňaní podzemných zásobníkov," zdôraznil.

"Prietoky na všetkých vstupno-výstupných bodoch, vrátane reverzných tokov, momentálne zodpovedajú vopred dohodnutým objemom. Eustream bude pokračovať v preprave plynu všetkými smermi v súlade s kontraktmi, kým na to budú vhodné technické podmienky," doplnil hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan.

Aj spoločnosť RWE Gas Slovensko sľubuje garanciu plynulých dodávok plynu. "Zo strany RWE Gas Slovensko ako dodávateľa nehrozí zákazníkom žiadne obmedzovanie dodávok," ubezpečil konateľ spoločnosti Miroslav Kulla. Koncern má podľa neho dostatok zemného plynu v zásobníkoch. "Spoločnosť už v roku 2009 dokázala, že vie zabezpečiť reverzný tok z Česka. Skupina RWE je pripravená pomôcť pri zabezpečovaní dodávok zemného plynu zo západu na Slovensko," zdôraznil.

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku, poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby v SR aj na medzinárodných trhoch.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí s celkovou dĺžkou viac ako 2255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom vyše 600 MW.

RWE Gas Slovensko, s. r. o., pôsobí na slovenskom trhu s plynom od roku 2008 a dodáva zemný plyn svojim zákazníkom na území celého Slovenska. Je súčasťou nemeckej energetickej skupiny RWE.