Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rakúsky ústavný súd zamietol zákon o odpustení dlhov Hypo Group

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svoje rozhodnutie súd odôvodnil tým, že zákon o Hypo Group uprednostňuje jednu skupinu veriteľov na úkor druhej.

Viedeň 28. júla (TASR) - Rakúsky ústavný súd zamietol zákonom schválené nútené odpustenie dlhov banky Hypo Group Alpe Adria (HGAA), ktoré podľa neho predstavuje "porušenie základného práva na ochranu majetku". Informovala o tom agentúra DPA.

Svoje rozhodnutie súd odôvodnil tým, že zákon o Hypo Group uprednostňuje jednu skupinu veriteľov na úkor druhej. Záväzky splatné pred 30. júnom 2019 sa totiž majú považovať za premlčané, pohľadávky s neskoršou splatnosťou však zostávajú nedotknuté. Podľa súdu zákonodarca nesmie jednu skupinu pohľadávok označiť za podružnú, kým druhú akceptuje. Prekérna finančná situácia spolkovej krajiny Korutánsko je ako odôvodnenie takéhoto kroku neprijateľné.

Rakúsko koncom roka 2009 zoštátnilo HGAA pre akútne riziko bankrotu a celý majetok aj dlhy prevzala štátna spoločnosť Heta Asset Resolution. Viedeň chcela špeciálnym zákonom odľahčiť spolkovú krajinu Korutánsko od dlhov HGAA vo výške 800 miliónov eur, proti čomu podali žaloby rakúske a nemecké banky, poisťovne, investičné fondy a jedna dcéra Svetovej banky.

Analytici očakávajú, že rakúsky ústavný súd dostane ďalšie sťažnosti veriteľov. Tí sa bránia, napríklad proti rozhodnutiu tamojšieho dohľadu nad finančnými trhmi, ktorý v máji vyhlásil moratórium na štátom prevzaté dlhy až do mája 2016. Rakúsko sa teraz snaží dohodnúť s veriteľmi aspoň na čiastočnom odpustení dlhov. Napríklad, Rakúsko a Bavorsko sa začiatkom júla dohodli na mimosúdnom vyrovnaní, do ktorého Viedeň prispeje sumou 1,23 miliardy eur, čo zodpovedá približne polovici dlžnej sumy.