Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Rakúsko uvažuje o účasti v novej Ázijskej rozvojovej banke

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rakúsko hodnotí projekt pozitívne, ale niektoré záležitosti projektu sa musia ešte objasniť.

Viedeň 21. marca (TASR) - Ministerstvo financií analyzuje možnosť rakúskej účasti na projekte ázijskej rozvojovej banky Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Hovorkyňa ministerstva potvrdila dnes APA správu čínskej tlačovej agentúry Sin-chua. Rakúsko hodnotí projekt pozitívne, ale niektoré záležitosti projektu sa musia ešte objasniť.

Záujem o projekt už potvrdili Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Veľká Británia. Kladný vzťah k nemu majú aj Švajčiarsko, Luxembursko a ďalšie štáty. O založení AIIB pochybujú Spojené štáty. Autorom projektu je Čína.

Pre exportnú krajinu, ktorou je aj Rakúsko, je otvorenie nových trhov v každom prípade zaujímavé. Záujemcovia o podiely v banke sa môžu prihlásiť do konca tohto mesiaca.

Čína chce s AIIB vytvoriť protiváhu Svetovej banke a pôsobiacej Ázijskej rozvojovej banke (ADB). Pekingu prekáža, že v oboch inštitúciách dominuje vplyv Spojených štátov a Japonska. Tokio však v poslednom čase prejavilo záujem o činnosť v AIIB.

AIIB by mala financovať predovšetkým energetické, dopravné a telekomunikačné projekty v slabo rozvinutých krajinách kontinentu.

Vyhlásenie o zámere založiť novú rozvojovú banku podpísalo vlani v Pekingu 21 štátov, medzi nimi boli s Čínou aj India a Singapur.