Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rakúsko zažilo historicky najvyšší počet nových firiem

Rakúska vlajka. Foto: TASR/AP

Prezident Hospodárskej komory Christoph Leitl uvádza, že po piatich rokoch podnikania je až 68 % nových firiem úspešných, čo výrazne prevyšuje celoeurópsky priemer 50 %.

Eisenstadt 24. septembra (TASR) - V Rakúsku bolo v 1. polroku založených 16.324 nových firiem, čo predstavuje historický rekord. Podľa agentúry APA to znamená 126 nových firiem denne a vzniklo tak celkovo 39.000 pracovných miest. Prezident Hospodárskej komory Christoph Leitl uvádza, že po piatich rokoch podnikania je až 68 % nových firiem úspešných, čo výrazne prevyšuje celoeurópsky priemer 50 %.

Práve dnes sa v Eisenstadte končí konferencia rakúskeho združenia mladých podnikateľov Junge Wirtschaft (JW) s vyše tisíckou účastníkov. Podľa aktuálneho prieskumu medzi 1040 mladými podnikateľmi je až 83 % hrdých na svoje podnikanie a 71 % respondentov by napriek problémom znova začalo podnikať.



Rakúska vláda nedávno predstavila balík pre podporu začínajúcich podnikateľov, no prezident JW Herbert Rohrmair-Lewis kritizuje, že snaha zostala stáť na polceste. "Všetci začínajúci podnikatelia zápasia s obrovskými vedľajšími mzdovými nákladmi, ktoré práve v začiatkoch maria všetky šance." Podľa jeho názoru by sa odpustenie vedľajších mzdových nákladov pre prvých troch zamestnancov malo týkať všetkých nových firiem.

Spomedzi spolkových krajín je na prvom mieste Burgenlandsko, kde každý rok vzniká viac než tisíc nových firiem. Prispieva k tomu aj program pre podporu podnikania pod názvom Startup-Burgenland.