Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rakúsky kancelár chce hlasovanie o voľnom obchode s USA

Werner Faymann Foto: TASR/AP

Sociálnodemokratický kancelár poukázal na to, že poskytnutie dodatočných práv aj tak silným koncernom by nebola tá správna cesta.

Viedeň 21. decembra (TASR) - Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann sa dnes v diskusnej relácii Pressestunde televíznej stanice ORF 1 vyslovil odmietavo k osobitnému právu koncernov na sťažnosti, ktoré má byť zakotvené v pripravovanej medzinárodnej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi (TTIP) a medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA). Informovala o tom APA.

Sociálnodemokratický kancelár poukázal na to, že poskytnutie dodatočných práv aj tak silným koncernom by nebola tá správna cesta. Nie sú potrebné nijaké osobitné práva, lebo právne systémy zúčastnených európskych krajín, USA a Kanady sú dostatočné.

"Koncerny sú také mocné, platia pomerne nízke dane, národné vlády sú voči ich firemným záujmom také slabé," varoval spolkový kancelár. Rakúsko by malo vystúpiť proti zámeru otvorene, a to už počas rokovaní.

Spojencov vidí kancelár v obyvateľstve, mimovládnych organizáciách a v Európskom parlamente, kde mnoho poslancov, a tiež aj jeho predseda kriticky hodnotia možnosť osobitných práv pre koncerny.

Faymann poslal predsedovi Európskej komisie list, v ktorom upozornil na možnosť vzdoru Rakúska v prípade sporného návrhu. Podľa jeho právneho názoru bude stačiť, keď sa Rakúsko a niektoré ďalšie krajiny postavia proti návrhu. V tom prípade nepotrebuje nijakú väčšinu.

Na rozdiel od ľudovcov, koaličných partnerov sociálnych demokratov v spolkovej vláde, chce Faymann vyjadrovať svoje názory aj počas rokovaní o oboch dohodách a nie až po nich.

Rakúsky kancelár zopakoval svoje predchádzajúce stanovisko, že v každom prípade o dohodách TTIP a CETA budú musieť hlasovať Európsky parlament a národné parlamenty.