Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Raši: Pracovný trh sa zmení, musíme vzdelávať v digitalizácii

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši Foto: TASR - Marko Erd

Slovensko ako člen EÚ musí úspešne zvládnuť digitálnu transformáciu a zachovať si tak veľkú konkurencieschopnosť v digitálnej ekonomike, ktorú poháňajú práve inovácie.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Pracovný trh tak, ako ho dnes všetci poznáme, sa bude v budúcnosti určite transformovať, pretože mnohé procesy sa budú automatizovať či robotizovať. Práve preto treba zamestnancov neustále digitálne vzdelávať, aby boli v budúcnosti na nové pracovné príležitosti pripravení. Uviedol to v Bratislave na medzinárodnej konferencii industriAll o kolektívnom vyjednávaní a sociálnej politike podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

Ohrozenie pracovného trhu podľa neho treba brať ako príležitosť a zabezpečiť, aby mali zamestnanci v oblasti digitalizácie potrebné zručnosti. Slovensko ako člen EÚ musí úspešne zvládnuť digitálnu transformáciu a zachovať si tak veľkú konkurencieschopnosť v digitálnej ekonomike, ktorú poháňajú práve inovácie.

"Som presvedčený, že digitálna a dátová ekonomika sa v blízkej budúcnosti stane motorom ekonomického rastu našej krajiny," povedal Raši. Zvyšovanie digitálnych zručností svojich obyvateľov však je podľa neho na Slovensku dobre rozbehnuté. Vytvorená je Digitálna koalícia, ktorá združuje zástupcov mnohých sektorov a každý z nich pripravuje konkrétne opatrenia na zmenu a zlepšenie zručností v digitalizácii.

"Výsledkom má byť, že ak budú prichádzať zmeny, ktoré si budú vyžadovať digitálne zručnosti, budeme mať k dispozícii potrebných ľudí," povedal Raši. Digitálna koalícia, ktorá u nás vznikla v roku 2017, funguje podľa jeho slov vzorovo. Dôkazom je aj fakt, že bola ocenená ako najlepšia Digitálna koalícia v Európe a Európska komisia následne po jej vzore uvoľnila peniaze na fungovanie takýchto koalícií nielen u nás, ale aj v ostatných štátoch.

Odhaduje sa, že v najbližších rokoch bude na Slovensku chýbať 20.000 zamestnancov v oblasti informačných technológií. Podľa podpredsedu vlády si treba uvedomiť, že nové digitálne zručnosti bude potrebovať možno až polovica zamestnancov v priemysle, logistike či v stavebníctve.

"Preto robíme už teraz postupné kroky na to, aby v budúcnosti k ohrozeniu zamestnania týchto ľudí neprišlo," poznamenal Raši. Na Slovensku je ohrozený z hľadiska automatizácie a robotizácie automobilový priemysel, ktorý je hybnou silou našej ekonomiky. Digitálna koalícia však už pracuje na tom, aby začala postupne pripravovať zamestnancov na to, že keď budú prichádzať v ich zamestnaní nové potreby, budú na ne vedieť reagovať. A zároveň tak budú môcť zostať u svojich súčasných zamestnávateľov.

"Ak už k reálnemu zániku pracovných miest pre automatizáciu a robotizáciu procesov dôjde, chceme, aby boli títo zamestnanci použiteľní pre iných zamestnávateľov, ktorí ich budú potrebovať, pretože digitalizácia prichádza do každého sektora," povedal vicepremiér.

V budúcnosti by mohlo byť teoreticky na Slovensku ohrozených zautomatizovaním procesov až 50 % ľudí pracujúcich v priemysle. Netýka sa to najbližších rokov, no podľa vicepremiéra treba všetky opatrenia robiť už teraz, aby sme vedeli presun pracovnej sily v čase, keď to bude potrebné, nasmerovať na správne miesto. "Do prípravy sa zapojil každý. Má na tom záujem biznis, IT sektor, ako aj ostatné sektory, akademická obec, ale aj zamestnávatelia či zástupcovia zamestnávateľov," dodal podpredseda vlády.