Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa vo februári zrýchlil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pod tento výsledok sa podpísalo zrýchlenie oboch sektorov - služieb aj výroby.

Brusel 21. februára (TASR) - Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa vo februári citeľne zrýchlil a dosiahol takmer šesťročné maximum. Pod tento výsledok sa podpísalo zrýchlenie oboch sektorov - služieb aj výroby. Vyplýva to z predbežného odhadu spoločnosti Markit.

Podľa najnovšieho prieskumu Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny vo februári 2017 vzrástol na 56 bodov z januárových 54,4 bodu a je najvyšší za 70 mesiacov, od apríla 2011. Analytici pritom očakávali, že index mierne klesne na 54,3 bodu.

Hodnota indexu sa namiesto toho opäť viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov. Tá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu a PMI eurozóny sa drží nad touto hranicou od júla 2013.

Motorom rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny boli vo februári obe kľúčové odvetvia - služieb aj výroby. A zároveň tempo rastu nových pracovných miest dosiahlo najvyššiu úroveň od apríla 2007. Podporil ho dopyt, o čom svedčia knihy objednávok, aj optimistický postoj podnikateľov k budúcnosti.

Údaje z jednotlivých štátov ukázali, že vysoké hodnoty PMI dosiahli tento mesiac obe najväčšie ekonomiky bloku: Nemecko a Francúzsko. Konkrétne PMI nemeckého výrobného sektora sa vo februári zvýšil na 56,1 bodu z 55,8 bodu v januári a kombinovaný PMI Francúzska dosiahol 69-mesačné maximum 56,7 bodu (54,1 bodu v januári).

Prieskum ukázal tiež, že PMI dominantného sektora služieb v eurozóne, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, vo februári vzrástol na 55,6 z 53,7 bodu v januári, zatiaľ čo analytici očakávali, že bude stagnovať.

Aj PMI výrobného sektora eurozóny vo februári stúpol na 55,5 z 55,2 bodu a prekonal odhady expertov, ktorí počítali s jeho poklesom na 55 bodov.

Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona februárová hodnota kombinovaného PMI poukazuje na zrýchlenie ekonomiky eurozóny. Ak si región udrží doterajšiu dynamiku, výkon jeho hospodárstva by sa mohol v tomto 1. štvrťroku zvýšiť o 0,6 %.