Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v americkom sektore služieb sa vo februári spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Väčšina účastníkov prieskumu hodnotí podnikateľské podmienky naďalej prevažne pozitívne, uviedol Anthony Nieves, vedúci výskumov ISM v oblasti služieb.

Washington 5. marca (TASR) - Rast sektora služieb v USA sa vo februári spomalil o niečo viac, ako sa očakávalo. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnil v utorok Inštitút pre riadenie zásob. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a portálu RTTNews.

Index nákupných manažérov (PMI) z amerického sektora služieb sa podľa údajov ISM vo februári znížil na 52,6 bodu z januárových 53,4 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu, zotrval 16. mesiac v rade. Väčší ako očakávaný pokles hlavného indexu čiastočne odrážal pokles zamestnanosti, keď príslušný vedľajší index vo februári klesol na 48 bodov z januárových 50,5 bodu.

Väčšina účastníkov prieskumu hodnotí podnikateľské podmienky naďalej prevažne pozitívne, uviedol Anthony Nieves, vedúci výskumov ISM v oblasti služieb. Respondenti sa podľa neho stále obávajú inflácie, vývoja zamestnanosti a pretrvávajúcich geopolitických konfliktov.

Vedľajší index podnikateľskej aktivity vo februári stúpol na 57,2 bodu z januárovej hodnoty 55,8 bodu, zatiaľ čo index nových objednávok sa zvýšil na 56,1 bodu z úrovne 55 bodov. ISM takisto uviedol, že index cien vo februári klesol na 58,6 bodu z januárových 64 bodov, čo poukazuje na zmiernenie inflačných tlakov.

Podľa osobitnej správy, ktorú zverejnil IMS v piatok (1. 3.), aktivita vo výrobnom sektore USA minulý mesiac klesla viac, ako sa čakalo. Index PMI pre výrobné odvetvie sa znížil na 47,8 bodu zo 49,1 bodu v januári. Ukazovateľ zamestnanosti pritom dosiahol najnižšiu úroveň od júla.