Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v júni spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Prieskum ďalej ukázal, že PMI dominantného sektora služieb sa v júni znížil na 54,1 z 54,9 bodu v máji, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesne na 54 bodov.

Washington 23. júna (TASR) - Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v júni spomalil, keďže tempo rastu dominantného sektora služieb sa zmiernilo, prvý raz v tomto roku, a pokles vo výrobnom sektore sa prehĺbil. Ukázali to v piatok výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Celkový obraz pritom naznačuje, že ekonomika USA v 2. štvrťroku nabrala tempo, aj keď pretrvávajú obavy, že agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) v uplynulom roku spustí recesiu.

Podľa predbežných údajov S&P kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA v júni klesol na 53 bodov z 54,3 bodu v máji. Júnová hodnota indexu je najnižšia od marca, ale už piaty mesiac po sebe sa udržala nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum ďalej ukázal, že PMI dominantného sektora služieb sa v júni znížil na 54,1 z 54,9 bodu v máji, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesne na 54 bodov.

A zároveň PMI výrobného sektora klesol tento mesiac na 46,3 z májových 48,4 bodu a zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali, že mierne stúpne na 48,5 bodu.

Čiastkový index nových objednávok v celom súkromnom sektore sa v júni znížil na 53,5 z 54,3 bodu, pričom len sektor služieb si tento ukazovateľ udržiava nad hranicou 50 bodov. Nové objednávky vo výrobe pritom dosiahli šesťmesačné minimum.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma S&P Global, júnová hodnota PMI súkromného sektora zodpovedá hospodárskemu rastu na úrovni 1,7 % tento mesiac a za celý 2. štvrťrok na úrovni 2 %.

V 1. štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov zvýšil o 1,3 %.

Williamson poznamenal, že minulotýždňové rozhodnutie Fedu urobiť si prestávku vo zvyšovaní úrokových sadzieb posilnilo optimizmus v sektore služieb, ale akékoľvek ďalšie zvýšenie úrokov by mohlo zasiahnuť toto odvetvie, ktoré sa stalo jediným motorom hospodárskeho rastu USA.

Investori očakávajú, že sa Fed vráti k dvíhaniu sadzieb na svojom zasadnutí budúci mesiac, ale nie sú ani zďaleka presvedčení o tom, že centrálna banka v tom bude aj potom pokračovať.