Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v júli spomalil

Špecialista sleduje grafy vývoja indexov na burze cenných papierov v New Yorku 15. augusta 2011. Foto: TASR/AP

Kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA podľa údajov S&P v júli klesol na 52,4 bodu z 54,4 bodu v júni.

Washington 24. júla (TASR) - Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v júli spomalil. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. Sektor expandoval najpomalším tempom od februára, keďže zákazníci obmedzovali výdavky, aj v dôsledku vyšších úrokových sadzieb, čo sa prejavilo na spomalení rastu nových tržieb. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA podľa údajov S&P v júli klesol na 52,4 bodu z 54,4 bodu v júni. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od poklesu.

Poskytovatelia služieb zaznamenali najrýchlejší nárast nových zahraničných objednávok od mája 2022. Tempo tvorby pracovných miest sa zmiernilo na šesťmesačné minimum. Podniky opäť hlásili ťažkosti pri získavaní nových zamestnancov v dôsledku rastúcich mzdových nákladov, ako aj nedostatku kvalifikovaných kandidátov na voľné pozície. V júli zároveň pokračovali v solídnom raste aj predajné ceny a prevádzkové náklady.