Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v čínskom súkromnom sektore sa v januári takmer zastavil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výrazne sa pod to podpísalo spomalenie rastu v sektore služieb. Príslušný čiastkový index dosiahol v januári 51,1 bodu oproti 52,7 bodu v poslednom mesiaci minulého roka.

Peking 30. januára (TASR) - Po solídnom raste v závere minulého roka zaznamenala aktivita v čínskom súkromnom sektore podľa oficiálnych údajov v januári minimálne tempo rastu. Uviedol to v nedeľu čínsky štatistický úrad.

Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v januári 50,1 bodu. V decembri predstavoval 52,2 bodu. To znamená prudké spomalenie rastu takmer na nulu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výrazne sa pod to podpísalo spomalenie rastu v sektore služieb. Príslušný čiastkový index dosiahol v januári 51,1 bodu oproti 52,7 bodu v poslednom mesiaci minulého roka. Vývoj v sektore ovplyvnilo najmä opätovné zvýšenie počtu infikovaných novým koronavírusom, čo viedlo k sprísneniu protipandemických opatrení a obmedzeniu dopytu po službách.

Aktivita vo výrobnom sektore rástla ešte slabším tempom než v prípade služieb, rast v tejto oblasti bol však slabší aj v závere minulého roka. V porovnaní s decembrom sa však tempo rastu ešte spomalilo, pričom sa rovnako ako celkový súkromný sektor udržalo iba tesne nad úrovňou stagnácie. Príslušný čiastkový index pre výrobný sektor dosiahol v januári 50,1 bodu, zatiaľ čo v decembri to bolo 50,3 bodu.