Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v ruskom sektore služieb sa v marci zrýchlil

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Predbežné údaje tiež naznačujú, že aj za celý 1. kvartál sa hodnota PMI zvýšila.

Moskva 5. apríla (TASR) - Rast aktivity v ruskom sektore služieb sa v marci nečakane zrýchlil. Potiahli ho najmä nové objednávky. Vyplýva to zo spresnených údajov spoločnosti IHS Markit.

Najnovší prieskum ukázal, že index nákupných manažérov (PMI) z ruského sektora služieb sa v marci zvýšil na 56,6 bodu z februárového trojmesačného minima 55,5 bodu. Ekonómovia počítali s poklesom indexu na 55 bodov.

Hodnota indexu sa stále drží vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.

Predbežné údaje tiež naznačujú, že aj za celý 1. kvartál sa hodnota PMI zvýšila.

Motorom rastu ruského sektora služieb bolo zvýšenie nových objednávok. Vďaka veľkému dopytu po službách zo strany klientov aj aktivite na trhu, zamestnanosť v tomto odvetví aj v marci rástla, ale najpomalšie od augusta 2013.

Kombinovaný PMI, ktorý odráža vývoj v oboch kľúčových odvetviach ruskej ekonomiky, v sektore služieb aj vo výrobnom sektore sa v marci tiež zvýšil, a to na 56,3 z 55,4 bodu vo februári.

Podľa analytičky Markit Sian Jonesovej tento výsledok odráža solídny rast oboch sektorov, čo je pozitívna správa pre ekonomiku.