Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa mierne zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V auguste došlo v eurozóne aj k poklesu dôvery vo firmách, ktoré sú teraz oveľa opatrnejšie pri nábore nových zamestnancov.

Brusel 22. augusta (TASR) - Tempo rastu aktivity súkromného sektora eurozóny sa v auguste mierne zvýšilo, ale stále zostáva pomerne slabé. Pod mierne zrýchlenie eurozóny sa podpísal prírastok nových firiem, ako aj vyššie tempo sektora služieb, zatiaľ čo aktivita vo výrobnom sektore ďalej klesá. Vyplýva to z predbežných údajov spoločnosti IHS Markit.

V auguste došlo v eurozóne aj k poklesu dôvery vo firmách, ktoré sú teraz oveľa opatrnejšie pri nábore nových zamestnancov. Dôvodom sú obavy z obchodných sporov, ktoré zrazili ich očakávania na najnižšiu úroveň za šesť rokov.

Podľa rýchleho odhadu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v auguste vzrástol na 51,8 bodu z júlového trojmesačného minima 51,5 bodu. Tento výsledok však patrí stále medzi najslabšie za šesť rokov.

Prieskum tiež ukázal, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v auguste stúpol na 53,5 z 53,2 bodu v júli a je najvyšší za dva mesiace. Rast tohto odvetvia bol zaznamenaný v Nemecku, Francúzsku aj vo zvyšku eurozóny.

Naopak, výrobný sektor pokračoval v poklese už siedmy mesiac po sebe. Jeho augustový PMI sa síce zvýšil na 47 bodov zo 46,5 bodu v júli, ale hodnota indexu zostala pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.

Čo sa týka kľúčových krajín eurozóny, v Nemecku, najväčšej ekonomike bloku, je PMI výrobného sektora stále nižší ako 50 bodov, aj keď mierne stúpol na 43,6 bodu. Kombinovaný PMI síce dosiahol dvojmesačné maximum 51,4 bodu, jeho hodnota však poukazuje na slabý rast.

Vo Francúzsku sa kombinovaný PMI zvýšil na 52,7 bodu (dvojmesačné maximum) a aj PMI výrobného sektora prekonal hranicu 50 bodov s stúpol na 50,4 bodu, ale aj tieto hodnoty sú známkou len slabého rastu.

Dynamika hospodárstva eurozóny sa tak v auguste veľmi nezmenila, pričom širšiu ekonomiku naďalej drží nad vodou len sektor služieb, kým výrobný sektor pokračuje v poklese, uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit.

A hoci sa aktivita v regióne mierne zvýšila, Williamson na základe augustových výsledkov predpovedá eurozóne v 3. štvrťroku len veľmi slabý rast ekonomiky, medzikvartálne o 0,1 % až 0,2 %.