Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity výrobného sektora eurozóny sa v júni zrýchlil

Eurozóna Foto: TASR/AP

Podľa najnovšieho prieskumu Markit sa index nákupných manažérov z výrobného sektora eurozóny v júni zvýšil na 52,8 bodu z májových 51,5 bodu, a nie na 52,6 bodu, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade.

Brusel 1. júla (TASR) - Tempo rastu aktivity výrobného sektora eurozóny sa v júni zrýchlilo viac, ako naznačoval predbežný odhad a dosiahlo najvyššiu úroveň za šesť mesiacov. Vyplýva to zo spresnených výsledkov spoločnosti Markit, ktoré dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.

Podľa najnovšieho prieskumu Markit sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny v júni zvýšil na 52,8 bodu z májových 51,5 bodu, a nie na 52,6 bodu, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade.

Júnová hodnota indexu je najvyššia za šesť mesiacov a ešte sa vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu. PMI výrobného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou už tri roky v rade.

Za lepšie júnové výsledky vďačí eurozóna najmä zvýšenej aktivite nemeckého a rakúskeho výrobného sektora. Ich PMI dosiahol v júni v oboch prípadoch 54,5 bodu. Aj taliansky, španielsky a írsky výrobný sektor minulý mesiac mierne zrýchlili, ale holandský spomalil (52 bodov). PMI gréckeho sektora v júni prvýkrát po pol roku prekročil zlomovú hranicu a dosiahol 50,4 bodu. Len francúzsky PMI v júni klesol na 48,3 bodu.

Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona výrobný sektor eurozóny má za sebou najvýraznejší rast aktivity v tomto roku. To určite pomôže ekonomike regiónu, ktoré síce pokračuje v zotavovaní, ale tempo jej expanzie je stále veľmi mierne. Pripomenul ale, že Markit zbierala údaje ešte pred referendom o vystúpení Británie z Európskej únie, takže sa v nich zatiaľ neodrazil vplyv tzv. brexitu. A vzhľadom na neistotu, ktorú vyvolalo rozhodnutie Britov o odchode z únie sa domnieva, že spotrebiteľské aj firemné výdavky sa v krátkodobom časovom horizonte znížia, čo sa odrazí aj na výkone hospodárstva, ktoré v nasledujúcich mesiacoch spomalí.