Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity výrobného sektora eurozóny sa v máji zmiernil

Ilustračná snímka. Foto: TASR-Dagmar Ondrušková

Dôvodom bolo spomalenie produkcie aj nových objednávok.

Brusel 1. júna (TASR) - Rast aktivity výrobného sektora eurozóny sa v máji zmiernil tak, ako to naznačil rýchly odhad. Dôvodom bolo spomalenie produkcie aj nových objednávok. Aj nábor nových zamestnancov stratil tempo, zatiaľ čo vstupné náklady sa zvýšili, prvýkrát za štyri mesiace, a zároveň rast výstupných cien sa spomalil. Vyplýva to zo spresneného prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa konečných výsledkov Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny sa v máji znížil na 55,5 bodu z 56,2 bodu v apríli. Konečný PMI sa zhoduje s rýchlym odhadom.

Tempo rastu aktivity vo výrobnom sektore sa spomaľuje už od začiatku roka po tom, ako v decembri dosiahlo rekord. Ale hodnota PMI sa už 59 mesiacov po sebe drží nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu, a aj v máji zostala nad dlhodobým priemerom 51,9 bodu.

PMI všetkých krajín eurozóny, ktoré Markit sleduje, zostáva vysoko nad hranicou 50 bodov. Najlepšie výsledky mali pritom Holandsko, Rakúsko a Nemecko.

Konkrétne, PMI holandského výrobného sektora dosiahol v máji 60,3 bodu, čo je však jeho osemmesačné minimum. Druhý rakúsky PMI na úrovni 57,3 bodu je najnižší za 14 mesiacov. Nemecký spresnený PMI na úrovni 56,9 bodu je vyšší ako 56,8 bodu pri rýchlom odhade, ale zároveň predstavuje osemmesačné minimum. Štvrtá priečka patrí Írsku s májovým PMI 54,4 bodu (55,1 bodu pri rýchlom odhade a trojmesačné maximum), Grécko 54,2 bodu (dvojmesačné maximum), Španielsko 53,4 bodu (deväťmesačné minimum) a Taliansko 52,7 bodu (18-mesačné minimum).

"Výrobný sektor eurozóny zaznamenal v máji svoj najslabší rast za 15 mesiacov," skonštatoval Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit. Podľa neho však tento výsledok mohol čiastočne súvisieť aj s väčším počtom sviatkov v máji. Ale zároveň upozornil, že hrozba ďalšieho spomalenia výrobného sektora eurozóny v nasledujúcich mesiacoch pretrváva.