Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast amerického sektora služieb sa mierne spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ekonómovia počítali s poklesom až na 53,1 bodu. Výsledok tak naďalej predstavuje rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Washington 3. marca (TASR) - Aktivita v americkom sektore služieb zaznamenala vo februári mierne spomalenie tempa rastu, napriek tomu ale prekonala odhady ekonómov. Informovala o tom agentúra RTTNews, ktorá sa odvolala na údaje Inštitútu pre riadenie zásob (ISM).

Index nákupných manažérov ISM pre americký nevýrobný sektor klesol vo februári na 53,4 bodu z 53,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s poklesom až na 53,1 bodu. Výsledok tak naďalej predstavuje rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pod mierne spomalenie rastu sektora služieb sa do veľkej miery podpísal pokles zamestnanosti. Príslušný podindex klesol vo februári na 49,7 bodu z 52,1 bodu v januári. Bol to prvý pokles podindexu od februára 2014.

Klesol aj podindex nových objednávok, a to z 56,5 na 55,5 bodu. Vzhľadom na hodnotu nad 50 bodov to však stále znamená pokračovanie rastu.

Na druhej strane čiastkový index podnikateľskej aktivity zaznamenal prudký rast. Zvýšil sa z januárovej úrovne 53,9 bodu na 57,8 bodu.

Priemyselné objednávky v USA sa v januári vrátili k rastu

Priemyselné objednávky v USA sa po prudkom decembrovom prepade vrátili v januári k rastu, pričom tempo rastu bolo najvýraznejšie za posledných sedem mesiacov. Aj napriek tomu ale výsledok zaostal za očakávaniami ekonómov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu dnes uviedlo, že po decembrovom poklese o 2,9 % priemyselné objednávky v januári o 1,6 % vzrástli. Bol to najvýraznejší rast od júna minulého roka. Zotavenie však nedosiahlo očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom objednávok v priemysle až o 2 %.

K návratu k rastu najviac prispeli objednávky tovaru dlhodobej spotreby. Tie sa zvýšili v januári o 4,7 %, čo bol výrazný obrat oproti vývoju v decembri, keď o 4,6 % klesli. Najmä objednávky dopravných zariadení prudko vzrástli, až o 11,4 %, zatiaľ čo v decembri sa prepadli o 12,2 %. V rámci tejto kategórie opäť najvýraznejšie vzrástli objednávky na dopravné lietadlá. Tie sa zvýšili o 54,4 %.

Vzrástli aj objednávky na kapitálové produkty, ktoré odzrkadľujú investičné plány firiem. Tie sa v januári zvýšili o 3,4 %, čo predstavuje najvýraznejší rast od júna 2014. Naopak, objednávky na tovar krátkodobej spotreby, ako sú chemické produkty či odevy, v januári pokračovali v poklese, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. V decembri klesli objednávky v tejto kategórii o 1,1 %, v januári to bolo o 1,4 %.

Produktivita práce v USA v 4. kvartáli klesla

Produktivita práce v USA vlani v 4. kvartáli klesla najstrmšie za takmer dva roky, ale na druhej strane bol jej pokles miernejší, ako naznačoval prvý odhad. Náklady na prácu však rástli najrýchlejšie za celý rok. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že produktivita v posledných troch mesiacoch 2015 klesla medziročne o 2,2 % a nie o 3,3 %, ako signalizoval rýchly odhad. Na druhej strane aj revidovaný pokles bol najstrmší od 1. kvartálu 2014.

Za celý minulý rok sa produktivita práce v USA zvýšila len o 0,7 %, čo je jej najslabší rast od roku 2013.

Náklady na prácu pritom v 4. kvartáli 2015 stúpli o 3,3 %. Ani tento výsledok sa nezhoduje s rýchlym odhadom, podľa ktorého sa mali náklady zvýšiť o 4,5 %. Za celý rok 2015 vzrástli náklady na prácu o 2,1 %.