Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast amerického sektora služieb sa v auguste spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mierny pokles zaznamenali všetky kľúčové čiastkové indexy.

Washington 3. septembra (TASR) - Po výraznom zrýchlení v júli zaznamenala aktivita sektora služieb v USA minulý mesiac zmiernenie tempa rastu. S odvolaním sa na údaje Inštitútu pre riadenie zásob (ISM) o tom informoval portál RTTNews.

Ako ISM oznámil, index nákupných manažérov pre nevýrobný sektor USA dosiahol v auguste 59 bodov po júlovej hodnote 60,3 bodu. Aj napriek poklesu indexu však výsledok stále predstavuje rast sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Navyše, ekonómovia očakávali ešte výraznejšie zmiernenie rastu sektora služieb, keď predpokladali, že index klesne na 58,5 bodu.

Mierny pokles zaznamenali všetky kľúčové čiastkové indexy. Podindex merajúci podnikateľskú aktivitu firiem v sektore klesol v auguste na 63,9 bodu zo 64,9 bodu v júli a podindex nových objednávok sa znížil zo 63,8 na 63,4 bodu.

Klesol aj čiastkový index zamestnanosti, pričom v tomto prípade bol pokles výraznejší. Podindex klesol z júlovej hodnoty 59,6 bodu na 56 bodov v auguste. Napriek tomu je to vzhľadom na 50-bodovú hranicu oddeľujúcu rast od poklesu stále rast, ktorý trvá nepretržite už 18 mesiacov.